Zobna gniloba

Vse, kar morate vedete o čiščenju mlečnih zobkov

Tea Dečman
24. 9. 2021, 21.20
Deli članek:

Sijoče bele in brez madežev – takšne zobe imamo najraje. A da bo naš nasmeh popoln, potrebujejo zobje redno nego, ki se začne, še preden prvi zob sploh izraste.

Dreamstime
Ščetkanja zob se lotimo igrivo, da se otroku umivanje zob ne bo upiralo.

Starši lahko dojenčkove dlesni masirate in umivate z vlažno krpico, priporočajo zobozdravniki. To jih utrjuje in tudi otrok se postopoma navaja na poznejši ritual umivanja zob. Kaj vse je še treba vedeti o negi mlečnih zob?

Prva masaža dlesni

Za dlesni brez zob lahko uporabite naprstne zobne ščetke iz mehke gume ali kar vlažno brisačko. Z njo dojenčku po vsakem obroku zmasirate dlesni, brisačko pa pozneje splaknete z vročo vodo in jo posušite na zraku.

Prvi zobje so bolj nagnjeni h kariesu

Približno pri šestih mesecih dojenčku zraste prvi zobek. Čeprav ga takrat še dojimo, je zob treba enkrat na dan umiti, kajti zdravi mlečni zobje so osnova za močne stalne zobe v odrasli dobi. Mlečni zobje imajo poleg tega tanko sklenino, ki ob prodoru skozi dlesen še ni povsem »zrela« in je zato bolj nagnjena h kariesu (zobni gnilobi). Prej ko začnete z redno nego, bolj boste mlečne zobe zaščitili.

Čiščenje se s starostjo otroka podaljšuje

Seveda na začetku otroku ne boste zob čistili priporočljive tri minute. Pri dojenčkih je dovolj po zadnjem dnevnem obroku prvi zob s ščetko drgniti nekaj sekund, medtem ko otrok leži na previjalni mizi. Pozneje pa velja: čim več je zob, tem daljše naj bo čiščenje.

Fluorid

Zobozdravniki priporočajo za mlečne zobe uporabo zobne paste s 500 ppm fluorida. Ko začno mlečni zobje pri petih letih izpadati in izrastejo prvi stalni zobje, pa naj otrok začne uporabljati zobno pasto s 1450 ppm fluorida.

Pri enem letu otrok lahko ščetko drži sam

Približno po prvem rojstnem dnevu lahko otrok zobno ščetko že sam prime v roke in si umije zobe. Vendar naj mu starši potem zobe še sami temeljito očistijo. Pri dveh letih naj si otrok umiva zobe dvakrat na dan z za grah veliko količino kreme. Bolj kot pri umivalniku se obnese čiščenje takoj po jedi, ko otrok še sedi v svojem stolčku.

Prava tehnika

Zobe je treba ščetkati tako, da z njih postrgamo kar največ oblog. Pravilno očistimo zobe tako, da postavimo ščetko na rob dlesni ob zob in nežno krožimo, kot da je zob ravna površina. Pri tem ne smemo pozabiti notranjih ploskev zoba. Najprej očistimo spodnje in zgornje grizne ploskve, nato zobe stisnemo skupaj in z zunanje strani krožimo po zunanjih ploskvah. Za konec očistimo še notranje ploskve, tako da s ščetko krožimo ali jo premikamo od dlesni navzgor oziroma navzdol.

Igrivost pomaga

Kaj storiti, če se malček čiščenju zob upira? Glede na njegovo starost pomaga, da se ščetkanja lotimo igrivo. Med umivanjem zapojemo kakšno pesmico ali pa zobem damo živalska imena (mišji zobki spredaj, medvedovi zadaj …) oziroma otroku med umivanjem zavrtimo njegovo najljubšo glasbo. Tako bo lažje vztrajal do konca čiščenja. Ko je otrok starejši, pa lahko priredite tekmovanje za vso družino: kdo si bo najdlje umival zobe, ne da bi pljunil zobno kremo v umivalnik. Od motivacije za ščetkanje se bo kar iskrilo!