Pregled lasišča

Sivenje, prhljaj in izpadanje las lahko opozarjajo na bolezen

Tea Dečman
26. 9. 2021, 08.16
Deli članek:

Ljudje smo le redko zadovoljni s svojimi lasmi, običajno nas moti, ker se prehitro mastijo, ker se razcepijo konice in ker nikakor nočejo stati tako, kot si želimo.

Dreamstime
Prhljaj se lahko pojavi tako pri odraslih ljudeh kot pri mladostnikih.

A omenjene težave sploh niso vredne vznemirjenja, saj jih lahko odpravimo že s pravimi negovalnimi izdelki. Pozorni pa moramo biti, kadar se naglavno okrasje v kratkem času korenito spremeni, če denimo lasje postanejo čez noč bolj tanki in lomljivi, kadar nam v kratkem obdobju posivijo ali na splošno niso več takšni, kot smo jih vajeni. Nekatere spremembe barve in strukture las namreč lahko nakazujejo bolezen.

Sivi prameni

Osivelost je večinoma gensko določena. Vsak človek prej ali slej posivi, za prezgodnjo posivelostjo pa dostikrat tičijo tudi drugi razlogi. Eden od njih je pomanjkanje mineralov, kar oslabi celice, ki tvorijo lasni pigment melanin. Tudi tumorji ali infekcije kjerkoli v telesu lahko povzročijo osivelost. Ko se pozdravimo, takšna osivelost večinoma izzveni, pomagamo pa si lahko tudi s posebnimi šamponi, ki lasnim koreninam dovajajo temni pigment.

Dreamstime
Pospešeno izpadanje las, ki nas lahko prizadene zaradi nenadnega stresa, se običajno samo po sebi pozdravi po treh mesecih.

Izpadanje las

Na dan izpade približno sto las. Če jih na glavniku ostane veliko več, pa je to lahko znak za alarm. Izpadanje las je posledica jemanja nekaterih zdravil, na primer pri povišanem krvnem tlaku in holesterolu, tudi zdravljenje s kortizonom ali zdravila za nevrodermitis so lahko vzrok izpadanja. Pomagate si lahko z lasersko terapijo, pri kateri z mikropoškodbami lasišča stimulirajo lasne korenine.

Tudi tumorji ali infekcije kjerkoli v telesu lahko povzročijo osivelost. Ko se pozdravimo, takšna osivelost večinoma izzveni. 

Pomanjkanje leska

Za pomanjkanjem leska dostikrat tiči premalo cinka, železa, selena, vitamina H (biotin) in B12, vzrok je lahko tudi pretirano ali preslabo delovanje ščitnice. Slednje naredi lase tudi zelo lomljive in štrenaste. Pri specialistu preverite vsebnost hormona TSH v krvi, zlasti če resne težave z lasmi trajajo dlje kot 14 dni.

Prhljaj

Bel, suh prhljaj je neškodljiv in ga lahko odpravite s primernim šamponom in uporabo lasnega olja. Vlažen prhljaj želatinaste strukture pa je znak, da so se na lasišču razmnožile klice ali glivice. To se rado zgodi po jemanju antibiotikov. Če težave trajajo dlje časa, obiščite dermatologa, ki vam bo predpisal primerna zdravila, s katerimi omilite tudi srbenje lasišča.

***Template B14: POUDAREK: (pri fotki LASJE, IZPADANJE LAS, obrez): Na dan izpade približno sto las. Če jih na glavniku ostane veliko več, pa je to lahko znak za alarm. PPS (PRHLJAJ): Vlažen prhljaj želatinaste strukture je znak, da so se na lasišču razmnožile klice ali glivice. RDEČ OKVIR: VITAMINI IN MINERALI Za pomanjkanjem leska dostikrat tiči premalo cinka, železa, selena, vitamina H (biotin) in B12, vzrok je lahko tudi pretirano ali preslabo delovanje ščitnice. SIV OKVIR: Barva las BOLEZENSKA OSIVELOST Tumorji ali infekcije kjerkoli v telesu lahko povzročijo osivelost. Ko se pozdravimo, takšna osivelost večinoma izzveni. Brez citata in številke***