Na obrazu

Obrazna telovadba vrača koži elastičnost in sijaj

Tea Dečman
2. 10. 2021, 12.30
Deli članek:

Vaje za obraz lahko delamo kadarkoli, ko imamo čas, lahko je to zjutraj ali zvečer. Večkrat ko opravljamo obrazne vaje, hitreje bomo opazili pomlajevalni učinek.

Dreamstime
Opisane vaje lahko delamo kjerkoli in kadarkoli, v kopalnici, v avtu, med čakanjem na sestanek ... vzelo nam bo le nekaj minut na dan.

Čeprav imamo na obrazu 58 mišic, najpogosteje uporabljamo le osem tistih, ki so na jeziku. Zaradi neaktivnosti preostale mišice počasi atrofirajo, to pa vodi v pospešeno staranje; koža postane bolj mehka, mlahava in naš obraz dobi videz utrujenosti. Naslednje vaje lahko delamo kjerkoli in kadarkoli, v kopalnici, v avtu, med čakanjem na sestanek ... vzelo nam bo le nekaj minut na dan, po dveh mesecih redne vadbe pa bomo na obrazu opazili vidne učinke te pomlajevalne terapije.

Proti vodoravnim črtam na čelu

Konice prstov položimo na vrh čela, pod črto las. Sprostimo obrazne mišice, s prsti dvignemo čelo in se sprostimo. Naredimo vsaj deset ponovitev.

Proti navpičnim gubam med obrvmi

Iztegnjena kazalca položimo na sredino obrvi. Trudimo se, da bi se namrščili, hkrati pa s kazalcema potisnemo obrvi na stran in tako ustvarimo upor čelnih mišic. Tudi to vajo ponovimo vsaj desetkrat.

Za napeto čelo

Kazalca, upognjena v rahel lok, položimo na obrvi. Obrvi dvignemo, s kazalcema pritisnemo nanje in jih utrdimo, potem pa obrvi potiskamo navzdol. Štejemo do deset in popustimo. Ponovimo nekajkrat.

Za učvrstitev vek

Sredinca položimo v notranja kotička oči, kazalca pa na zunanji rob in kožo rahlo zategnemo. Pri tem hitro mežikamo, s prsti pa blokiramo premikanje kože okoli oči.

Za učvrstitev ličnic in čeljusti

Pri tej vaji je dobro, če se uležemo, najbolje kar na tla oziroma na trdo podlago. Ležimo na hrbtu in sprostimo mišice vsega telesa. Usta odpremo v obliki velikega O, nato pa kotičke ustnic razširimo na stran, tako da ustnice stisnemo ob zobe. To vajo ponovimo večkrat in začutili bomo, kako delujejo vse obrazne mišice. Na koncu naredimo »podolgovat« obraz (jezik prilepimo proti bradi in pogledamo proti čelu). Poskušamo tak položaj zadržati vsaj deset sekund. Super je, če to vajo ponovimo večkrat. Po vaji ostanemo v ležečem položaju še nekaj minut, še vedno smo pozorni na dihanje.

Dreamstime
Lezite na tla, globoko vdihnite in si predstavljate, kako v pljuča prihaja svež zrak.