Nega

Balzam nanesite le po dolžini las in na konice

T.D.
26. 9. 2021, 18.42
Deli članek:

Balzam oziroma regenerator je poleg šampona alfa in omega nege in higiene las. Po zaslugi balzama so lasje mehki, sijoči, lažje se razčešejo in so tudi odpornejši proti negativnim vplivom okolja.

Dreamstime
Šampon z že dodanim balzamom uporabljajte le občasno.

Uporaba balzama je na prvi pogled preprosta, nanesemo ga po umivanju, počakamo minuto ali dve in splaknemo. A vendarle se lahko tudi zaplete. Frizerji opozarjajo na pet pogostih napak, ki jih delamo pri uporabi balzama in se jim je dobro izogniti.

Preveč balzama

Pri nanosu balzama velja pravilo »manj je več«. Preveč regeneratorja lahko po nepotrebnem obteži lase, da so videti težki, utrujeni in brez življenja. Ko si lase umijete in otrete, stisnite na dlan približno za lešnik balzama. Vtrite ga v vlažne lase, ga dobro vmasirajte in po kratkem času učinkovanja temeljito sperite z mlačno vodo.

Pretirano varčevanje

Čeprav nanos balzama malce podaljša postopek umivanja las, se mu nikar ne odrecite. Balzam je nujen, da zapre odprte lasne luske ter da jih ohranja zdrave in sijoče. Na dolgi rok se neuporaba ali pretirano varčevanje z balzamom pokaže v lomljivih in krhkih laseh.

Šampon z balzamom

V želji po prihranku časa in poenostavitvi nege las številne kozmetične hiše ponujajo izdelek 2 v 1; torej šampon in balzam v eni steklenički. A če želite imeti zdrave lase, se boste uporabi tega raje izognili, kajti količina balzama v takšnem izdelku pogosto ne zadostuje za nego celotne dolžine las (sploh če imate srednje dolge ali dolge lase). Kombinacijo balzama in šampona raje uporabljajte le občasno, na primer samo na dopustu.

Nepravilen nanos

Ena najpogostejših napak pri uporabi balzama je ta, da ga ne nanašate le po dolžini in konicah las, temveč ga preveč intenzivno vtirate tudi v korenine. Vendar lasišče takšne nege ne potrebuje, kajti zanjo poskrbijo že lojne žleze in naravne maščobe, ki obdajajo kožo na tem predelu. Če lasišče pretirano obremenjujete z balzamom, so lasje videti bolj mastni, motni, na koži lasišča pa se lahko tudi zamašijo pore in nastanejo izpuščaji.

Balzam za različne tipe las

Vsak tip las potrebuje svojo nego in to velja tudi za uporabo balzama. Tako je lahko regenerator, ki je denimo namenjen suhim in poškodovanim lasem, veliko pretežak za tanke in fine lase. Vedno torej pazite na to, da izberete ustrezen balzam za svoj tip las, v nasprotnem primeru vam izdelek lahko bolj škodi kot koristi.