hujšanje

S počasnimi ogljikovimi hidrati zelo hitro izgubljamo kilograme

T.D.
26. 9. 2021, 09.04
Deli članek:

Brez strahu pred ogljikovimi hidrati: z zdravimi ogljikovimi hidrati boste shujšali hitro in trajno. In to brez občutka lakote!

Profimedia Liza Maja
Živila, ki vsebujejo balastne snovi, moramo žvečiti dlje in temeljiteje. Tako se s hrano nasitimo že v ustih.

Mnogi se med hujšanjem odpovedujejo ogljikovim hidratom, ker ti veljajo za redilno hrano. Vendar je to prepričanje napačno, kajti vsi ogljikovi hidrati niso enaki – treba je razlikovati med »počasnimi« in »hitrimi«. Piškoti, čokolade in sokovi vsebujejo predvsem enostavne ogljikove hidrate, ki takoj preidejo v kri. Zato jih tudi imenujemo hitri ogljikovi hidrati. Nivo sladkorja poženejo v višave in povzročijo napad volčje lakote – to pa je past vsake diete! Tem ogljikovim hidratom se je med dieto resnično treba odpovedati. Na srečo pa obstajajo tudi njihovi »počasni« prijatelji, ki ne bodo prav nič škodovali vaši vitki postavi.

Počasni ogljikovi hidrati

Gre za sestavljene ogljikove hidrate, ki v kri preidejo počasi in zelo postopno. Najdemo jih v oreščkih, polnozrnatih izdelkih ter v mnogih vrstah zelenjave in sadja. Poleg tega ta živila vsebujejo veliko vitaminov, mineralov in sekundarnih rastlinskih snovi, pa tudi tisto najpomembnejše – balastne snovi.

DOBRI IN SLABI OGLJIKOVI HIDRATI

Dobri: fižol, leča, paprika, paradižnik, zrnati sveži sir, jajca, ribe, perutnina, brokoli, avokado, kvinoja, kumare, kislo zelje, solata, gobe. Slabi: beli kruh, sladkor, testenine, riž, krompir, panirano meso

Skrivnost vitkosti

Živila, ki vsebujejo balastne snovi, moramo žvečiti dlje in temeljiteje. Tako se s hrano nasitimo že v ustih. V telesu počasni ogljikovi hidrati delujejo kot goba: absorbirajo vodo in s tem napolnijo želodec ter tako poskrbijo za dolgotrajen občutek sitosti. Pozitiven stranski učinek diete s počasnimi ogljikovimi hidrati: preprečujejo bolezni želodca in črevesja, kot sta na primer zaprtje in črevesni rak, pa tudi presnovne motnje (sladkorna bolezen).

Potek diete

Dan začnite s polnozrnatim mislijem, kruhom z rdečo peso ali pa smutijem. Za kosilo si privoščite veliko porcijo zelenjave z ribo ali s perutnino. Za večerjo je idealna solata, pa tudi porcija umešanega jajca ali rezina polnozrnatega kruha s piščančjimi prsmi.

ZAJTRK:

Sendvič s peso

Za 2 porciji potrebujete:

4 rezine bagete, 2 žlički nastrganega hrena, 120 g kuhane rdeče pese, sol, poper, 1 brizgljaj limonovega soka, malce timijana.

Priprava: Rezine kruha popecite in jih na tanko premažite s hrenom. Rdečo peso odcedite, jo otrite do suhega in drobno sesekljajte. Zmešajte jo s soljo, poprom in limonovim sokom. Rezine kruha obložite z rdečo peso in potresite s timijanovimi lističi. Po želji potresite še z lahno popraženimi pinjolami.

Kumarično-avokadov smuti

Za 2 porciji potrebujete:

½ kumare, ½ glavnate solate, 1 avokado, 250 ml vode.

Priprava: Kumaro in solato operite. Avokado olupite in odstranite koščico. Vse sestavine dajte v električni mešalnik in več minut mešajte na najvišji stopnji, tako da dobite gladek smuti.

KOSILO IN VEČERJA:

Losos na bobovi solati s koruzo

Za 2 porciji potrebujete:

750 g svežega boba (po odstranitvi strokov 200 g), 2 stebli šetraja, sol, 125 g koruze (pločevinka), 2 majhni rdeči čebuli, 1 žlico kisa, 1 žličko gorčice, poper, 1 žlico olivnega olja, 350 g lososovega fileja, malce mete.

Priprava: Bob oluščite in ga skupaj z oplaknjenim šetrajem v slani vodi kuhajte 15 minut. Bob odcedite in odstranite šetraj. Koruzo odcedite, jo oplaknite in ponovno odcedite. Čebuli olupite in ju zrežite na tanke obročke. V skledi zmešajte kis, gorčico, sol in poper. Polivko primešajte bobu, koruzi in čebuli. Lososov file oplaknite, ga otrite do suhega in razpolovite. Meto oplaknite, jo otresite do suhega, potrgajte lističe in jih natrgajte na koščke. Lososa krepko začinite s soljo in poprom. V ponvi segrejte olje in na njem lososa z vsake strani pecite eno do dve minuti. Postrezite ga skupaj z bobovo solato in jed potresite z meto. Po želji zraven ponudite še krhlje limone.

Kvinoja s paradižniki, špinačo in karijem

Za 4 porcije potrebujete:

175 g kvinoje, sol, 300 g špinače, 200 g čičerike (pločevinka), 3 paradižnike, 1 bio limeto, 2 žlici masla, 1 žličko blagega mletega karija, poper, indijske oreščke za okrasitev.

Priprava: Kvinojo stresite v cedilo in jo splakujte toliko časa, da bo voda povsem čista. Nato jo 10 minut kuhajte v vreli slani vodi. Špinačo oplaknite in jo natrgajte na koščke. Na hitro jo blanširajte v slani vodi, jo nato denite v ledeno hladno vodo, odcedite in dobro ožemite. Čičeriko odcedite, jo oplaknite in ponovno odcedite. Paradižnike očistite in jih zrežite na drobne kocke. Kvinojo stresite v cedilo in jo odcedite. Nato ji primešajte čičeriko, paradižnike in špinačo. V lonec nalijte 3 cm vode in nad njo namestite cedilo. Pokrijte ga s kuhinjsko krpo in lonec pokrijte. Vodo zavrite in pustite, da se mešanica na srednji temperaturi sopari 10 do 12 minut. Nastrgajte približno za eno žličko limetine lupinice. Sadež prepolovite in iztisnite sok. V kozici stopite maslo in mu primešajte mlet čili, limetino lupinico in dve žlici limetinega soka. Začinite. Kvinojo s špinačo in čičeriko stresite v skledo in ji primešajte limetino maslo. Po želji jed okrasite z indijskimi oreščki.