Zdravje

Kako se izogniti (pre)dolgim čakalnim vrstam?

Oglasno sporočilo
24. 9. 2021, 09.26
Posodobljeno: 24. 9. 2021, 09.26
Deli članek:

Epidemija koronavirusa je ponovno v polnem razmahu, s tem pa se, ob vnovični dodatni obremenjenosti bolnišnic, daljšajo tudi čakalne dobe za specialistične preglede. Da bi se jim izognili, mnogi posamezniki velike vsote denarja namenjajo za preglede pri zasebnikih. Pa mora biti temu res tako?

Strokovnjaki opozarjajo, da lahko nedopustno dolge čakalne dobe in težka dostopnost številnih zdravstvenih storitev upočasnijo in negativno vplivajo na potek zdravljenja, v nekaterih primerih so lahko celo usodne. Ravno to je eden izmed razlogov, da se z leti povečuje povpraševanje po dodatnih zdravstvenih zavarovanjih, ki nudijo hitrejši dostop do diagnoze in zdravljenja.

Dolge čakalne vrste občutijo tudi delodajalci

Čakanje na specialistični pregled in diagnozo velikokrat pomeni odsotnost z dela, kar pomeni finančno breme in negativen vpliv slabega zdravja in bolniških odsotnosti na poslovanje podjetij. Veliko delodajalcev je v zadnjem času zato izkazalo interes po zaščiti zaposlenih; s kolektivnim zavarovanjem tako na dolgi rok bistveno prihranijo, zaposlenim pa omogočijo hitrejšo pridobitev diagnoze, zdravljenje, okrevanje in tako hitrejšo vrnitev na delo.

Pravočasna diagnoza je velikokrat ključnega pomena za potek bolezni

NIJZ je februarja letos objavil poročilo o čakalnih dobah, ki kaže, da so zelo dolge že čakalne dobe za zdravstvene storitve z najvišjo stopnjo nujnosti. Na operacijo žil (razen arterije) mora pacient z napotnico »zelo hitro« tako čakati celo leto, na sklerozacijo krčnih žil 187 dni, na operacijo tumorjev obnosnih votlin 109 dni. Pri stopnji nujnosti pa pacienti najdlje čakajo na osteosintezo cervikalne hrbtenice; čakalna doba je tu povprečno 790 dni, kar pomeni dve leti in dva meseca.

V tako dolgem obdobju lahko pri marsikaterem zdravstvenem stanju pride do pomembnih sprememb. Zato je vsekakor vredno razmisliti o sklenitvi dodatnega zdravstvenega zavarovanja, ki nam omogoči ustrezne zdravstvene storitve takrat, ko jih potrebujemo.

Bi radi prišli prej na vrsto?

Pri zavarovalnici Generali so svoja zdravstvena zavarovanja z namenom zagotavljanja pravočasnih diagnoz in začetka zdravljenja svojih strank združili v skupen paket zavarovanj Moj zdravstveni kasko, ki vam omogoča:

  • celovito zdravstveno zaščito za vso družino,
  • hitro in kakovostno zdravljenje zavarovancev, tudi starejših do 100. leta starosti,
  • takojšen video posvet z zdravnikom splošne medicine s storitvijo Halo Doktor ali posvet po predhodno dogovorjenem terminu (v tem primeru video ali telefonski klic).
  • hiter dostop do vrhunskih specialistov, rehabilitacije (načrt zdravljenja, fizioterapija in psihološka pomoč) in operacij ter preventivnih pregledov in preiskav,
  • točen termin pregleda pri specialistu in višji standard storitev,
  • kritje stroškov zdravil na beli recept (do 100 evrov letno), ki jih obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije.

Moj zdravstveni kasko namreč pod enim imenom združuje kar tri Generali zdravstvena zavarovanja: Zdravstveno zavarovanje Specialisti z asistenco, Zavarovanje zdravil ter dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Specialisti z asistenco

Medtem ko sta zavarovanje zdravil in dopolnilno zdravstveno zavarovanje na voljo po enotni premiji, lahko pri zavarovanju Specialisti z asistenco izbirate med več različnimi paketi, glede na vaše potrebe in potrebe vaših bližnjih. Na voljo je možnost izbire preventivnih pregledov in preiskav, izbirate lahko med ožjim in širšim paketom operacij in tako paket popolnoma prilagodite svojemu življenjskemu slogu.

Ne prezrite dodatnih ugodnosti!

Generali svojim zavarovancem nudi ob že sklenjenem veljavnem dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju ali sklenitvi novega kar 10 % popust na zavarovanje Specialisti z asistenco. Če sklenete zavarovanje za vse člane vaše družine, prejmete dodatni 5 % družinski popust. Popusta se med seboj ne izključujeta.

Dodatno Zavarovanje zdravil

Pri Dodatnem zavarovanju zdravil gre za dodatno zavarovanje pri paketu Specialisti z asistenco, ki krije stroške zdravil (do 100 EUR na leto), ki jih obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije. To so zdravila, predpisana na beli (samoplačniški) recept, in zdravila, ki so na listi tako imenovanih medsebojno zamenljivih zdravil. Tudi če predpisanega zdravila ni na voljo na domačem trgu, omogoči oskrbo iz tujine.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je namenjeno je vsem, ki imate status zavarovane osebe v obveznem zdravstvenem zavarovanju in ste zavezanci za plačilo doplačil. Izjema so otroci, dijaki in študentje do 26. leta starosti.

S paketom zavarovanj Moj zdravstveni kasko si boste tako zagotovili hitrejši dostop do zdravnika, diagnoze, zdravljenja in rehabilitacije, višji standard storitev in točen termin pri naročanju pri zdravniku specialistu že v nekaj dneh.

Starejši pogosteje potrebujejo daljšo oskrbo in so tudi sicer zdravstveno bolj ogroženi, dolge čakalne dobe pa jim poslabšajo kakovost življenja v zrelih letih. Vse storitve v okviru paketa zavarovanj Moj zdravstveni kasko zato veljajo kar do 100. leta starosti.

Ko osebni zdravnik ne dela: Posvet na daljavo, vse dni v tednu

Ko nas skrbi in boli, želimo kar najhitreje do svojega osebnega zdravnika družinske medicine. To pa pogosto ni mogoče takoj. Vsem, ki imajo pri Generaliju sklenjeno dodatno zdravstveno zavarovanje Specialisti z asistenco, je zato na voljo kritje Halo Doktor. Gre za sodobno storitev, ki nudi hiter in enostaven zdravstveni posvet na daljavo preko video ali telefonskega klica. Po posvetu prejme stranka izvid z razlago in Halo Doktor napotnico za morebitno nadaljnje zdravljenje v okviru Specialistov z asistenco. Število klicev je neomejeno, posvet pa je na voljo vse dni v tednu med 6. in 22. uro, tudi med prazniki. Obenem pa ni pomembno, kje se nahajate; storitev Halo Doktor brez težav izkoristite tudi če pokličete iz tujine.