rak grla

Spremembe v glasu so eden najzgodnejših znanilcev raka

Tea Dečman
18. 9. 2021, 20.30
Deli članek:

Večini bolnikov diagnozo raka grla odkrijejo šele v poznih stadijih bolezni, čeprav jim prav hripav glas že v začetnem stadiju pošilja močno opozorilo, da z njihovimi glasilkami nekaj ni v redu.

Dreamstime
Simptomi so ponavadi občutek tujka v grlu, razjede, sprememba barve glasu oziroma hripavost, manj razumljiv govor, izcedek iz nosu ali ušesa, solzenje.

Grlo je kratek, trikoten prehod tik pod žrelom v vratu. Je del dihal, ki služi tudi za ustvarjanje glasu. Nahaja se v vratu, pred hrbtenico in žrelom. Hrustančno podlago grla sestavljajo parni trikotni hrustanec, ščitnični in obročasti hrustanec ter grleni »pokrov« (epiglotis). Na stranskih stenah grla so glasilke. Rak se lahko razvije v kateremkoli delu grla, običajno pa se začne na glasilkah. Če se rak grla širi, se pogosto pojavi tudi na bližnjih bezgavkah na vratu. Rakave celice se lahko razširijo tudi na zadnji del jezika, druge dele grla in vratu, pljuča in v druge dele telesa. Ko se to zgodi in tumor nastane na novem mestu, bo vseboval isto vrsto nenormalnih celic kot prvotni tumor v grlu.

Simptomi raka grla

Težave najpogosteje naznanjajo vztrajen kašelj, hripavost, vneto grlo, cmok v grlu ali vratu, težave ali bolečina pri požiranju, občutek dušenja, stalna bolečina v ušesu ali nenavaden občutek v in okoli kože ušesa, izguba teže ter konstanten in stalen zadah.

Dreamstime
Rak grla se lahko pojavi kot vidna izboklina na zunanji strani vratu.

Glavni dejavniki tveganja

Kajenje in izpostavljenost nevarnim kemikalijam na delovnem mestu lahko povečata tveganje za nastanek raka grla. Kajenje je najpomembnejši dejavnik tveganja. Smrt zaradi raka grla je veliko pogostejša pri ljudeh, ki kadijo, prav tako pa je pomemben dejavnik tudi pasivno kajenje. Dejavnik tveganja je tudi zmerno ali močno uživanje alkohola. Ameriško združenje za boj proti raku trdi, da so tisti, ki vsak dan uživajo eno ali več alkoholnih pijač, še posebej če zraven in dodatno kadijo, bolj izpostavljeni tej vrsti raka. Druga dejavnika tveganja za raka grla sta še slaba prehrana in pomanjkanje vitaminov. Pri moških je štirikrat večja verjetnost, da se bo razvil rak grla, kot pri ženskah. Pomembni so tudi družinska anamneza, izpostavljenost določenim kemikalijam na delovnem mestu, šibka odpornost in še nekateri drugi dejavniki.

Profimedia
Smrt zaradi raka grla je pogostejša pri ljudeh, ki kadijo.

Diagnoza

Rak grla se lahko pojavi kot vidna izboklina na zunanji strani vratu. V teh primerih bo zdravnik priporočil biopsijo za dokončno diagnozo. Če simptomi kažejo na grlo ali drug tumor na glavi in ​​vratu, vam bo zdravnik morda olajšal diagnozo z laringoskopom. Laringoskop je majhna kamera, ki zdravniku omogoča, da pogleda v usta in po grlu. Optična nosna endoskopija vključuje tanek, prožen trak, ki ga zdravnik vstavi v nosnico. Zdravniki lahko vidijo celotno grlo in požiralnik. Ta postopek običajno poteka na kliniki, medtem ko je oseba v lokalni anesteziji. Zdravnik lahko predlaga CT vratu ali glave ali MRI za določitev obsega ali velikosti tumorja. To lahko pomaga zdravniku, da ugotovi, ali se je rak razširil na bezgavke na vratu. Če se zdi, da je lezija majhna in omejena na eno področje, lahko kirurg opravi ekscizijsko biopsijo, da bi tumor popolnoma odstranil in ga poslal na patološki pregled. Znanstveniki ali tehniki bodo za potrditev diagnoze raka izvedli patološko analizo vseh tumorjev ali tkiv, ki so videti nenormalno. Če laboratorijski testi potrdijo raka grla, lahko zdravniki zahtevajo dodatne teste, da ugotovijo, ali se je rak razširil na druge dele telesa. Zgodnja diagnoza lahko pomaga pri uspešnem zdravljenju raka grla.