Kolagen

Ko se v telesu začne zmanjševati proizvodnja kolagena

Tea Dečman
25. 9. 2021, 10.08
Deli članek:

Po dvajsetem letu se v telesu začne zmanjševati proizvodnja kolagena in omenjene posledice – tako pri ženskah kot pri moških – niso redke.

dreamstime
Upad kolagena v telesu se kaže tudi v oteženem gibanju, saj se zmanjšuje količina kolagena v sklepnem hrustancu in kitah ter v mišičnih vlaknih, ki postajajo vedno manj prožna, mišična masa pa začne upadati.

Kolagen je ena najpomembnejših beljakovin v našem telesu, saj predstavlja kar trideset odstotkov telesnih struktur. Deluje kot »lepilo« za celice, tkiva in številne organe ter zagotavlja, da ohranjajo zdravo stanje telesa. Pomanjkanje kolagena se kaže na več načinov. Pogosto je povezano s starostjo, vendar to ni vedno pogoj. Spremembe lahko opazimo na koži, laseh in nohtih. Zaradi fizičnih sposobnosti telesa lahko kite in vezi otrdijo ter izgubijo prožnost, zato se mišice postopoma krčijo in oslabijo. Lahko pa se pojavijo tudi bolečine v sklepih in drugi znaki osteoartritisa (degenerativne bolezni sklepov). Tudi prebavne težave niso izjema.

Živila in prehranski dodatki

Nastajanje kolagena v telesu lahko spodbudite z vnosom prehranskega dopolnila, ki vsebuje kolagen, in tako nadomestite njegov primanjkljaj. S tem pomagate pri lastnem nastajanju kolagena in ga spodbudite k tvorbi. Kar zadeva prehrano, so najboljši spodbujevalci nastajanja kolagena meso, mlečni izdelki, stročnice, jajca in morski sadeži.

Podporna živila

Poleg virov kolagena se je dobro osredotočiti tudi na živila, ki povečajo njegovo proizvodnjo v telesu. Pred tvorbo kolagena se pojavi tako imenovan prokolagen, ki ga telo ustvari iz kombinacije dveh aminokislin – natančneje glicina in prolina. Pomembno vlogo pri tvorbi kolagenskih in drugih prožnih vlaken ima tudi vitamin C, ki ga lahko dobimo iz agrumov, jagod ali paprike. Telo bo imelo koristi tudi od vnosa glicina, ki ga najdemo na primer v svinjski ali piščančji koži, ali pa posežemo po prehranskem dopolnilu. Koristno je tudi povečati vnos prolina, ki ga najdemo v beljaku, pšeničnih kalčkih, mlečnih izdelkih ter gobah.

profimedia
Pomembno vlogo pri tvorbi kolagenskih in drugih prožnih vlaken ima vitamin C.

(Ne)zdrave navade

Hkrati je treba paziti na navade in razvade, ki lahko zmanjšajo proizvodnjo kolagena in na katere lahko do neke mere tudi vplivamo. Prekomeren vnos sladkorja je lahko za telo kar problematičen, saj poslabša sposobnost obnavljanja kolagena. Tudi pretirano sončenje negativno vpliva na njegovo proizvodnjo, saj velika količina ultravijoličnega sevanja oslabi njegovo tvorjenje, pa tudi v primeru kajenja.