Naravna pomoč

Znebite se porumenelih zob enkrat za vselej

Tea Dečman
19. 9. 2021, 21.30
Deli članek:

Tako kot lasje z leti osivijo, staranje pusti posledice tudi na zobeh. Sčasoma postane zobna sklenina vse tanjša in bolj prozorna, ob tem pa je notranja plast, imenovana dentin, videti temnejša.

Dreamstime
Kava, črni čaj, kola in rdeče vino so glavni vzroki za rumenkast videz zob.

Zobje poleg tega vsrkavajo barvila iz hrane in pijače. Kava, črni čaj, kola in rdeče vino so glavni vzroki za rumenkast videz zob, veliko prispevata tudi kajenje in jemanje močnejših zdravil, zlasti nekaterih antibiotikov, ki lahko zobe obarvajo celo na sivo.

Kaj lahko stori zobozdravnik

V ordinaciji običajno ponujajo več metod beljenja zob, ki vzamejo različno dolgo časa. Najhitrejša metoda je nanos belilnega gela na zobe in uporaba posebne lučke, ki delovanje gela pospeši, s čimer se v manj kot eni uri že lahko veselite do osem odtenkov bolj belih zob. Druga možnost je standardno beljenje zob s peroksidnim gelom, ki ga zobozdravnik pusti učinkovati do 20 minut. Potrebnih je več obiskov, da se doseže želeni rezultat. V ordinaciji vam pripravijo tudi paket za beljenje doma, z nižjo koncentracijo peroksida. Pri tej metodi vam najprej vzamejo odtis zob, da vam izdelajo plastični nosilec. V tega doma vnesete gel in ga vstavite v usta za nekaj ur na dan. Po sedmih do desetih dneh bo nasmeh že občutno bolj bleščeč.

dreamstime
Z gelom in posebno lučko vam zobozdravnik v kakšni uri pomaga do bolj belih zob.

Domači recepti

Prisegate na naravno? Bi radi čim ceneje prišli do bisernato belih zob? Potem vam ne preostane drugega, kot da poskusite s pomagali iz domače kuhinje.

Jagode

Jagode vsebujejo encim, imenovan jabolčna kislina, ki ga najdete tudi v nekaterih belilnih zobnih pastah. Zmečkajte nekaj jagod in si z maso zdrgnite zobe. Pustite njihov sok učinkovati nekaj minut in zatem sperite z vodo. Vlaknine v jagodah učinkujejo tudi kot naravni čistilci, saj odstranjujejo bakterije z zob in iz ustne votline. Nasvet: zaradi velikega deleža sladkorja v jagodah je priporočljivo, da si na koncu umijete zobe z običajno zobno pasto.

Jabolka, zelena, korenje

Ti sadeži in zelenjava so odlični odstranjevalci madežev. Pospešijo namreč izločanje sline, ki je naravni telesni čistilec. Poleg tega so ta živila bogata z vitaminom C, ki varuje pred boleznimi dlesni, gingivitisom in ubija bakterije, ki povzročajo slab zadah.

Dreamstime
Jabolka, zelena in korenje so odlični odstranjevalci zobnih madežev.

Citrusi

Pomaranče, limone, mandarine, ananas prav tako pospešujejo izločanje sline in s tem naravno čiščenje zob. Zlasti limone so znane po svojem belilnem učinku. Tako kot posvetlijo lase, lahko za odtenek ali dva posvetlijo zobno sklenino. Priporočamo spiranje zob z vodico, ki jo pripravite iz polovice vode in polovice limoninega soka, dvakrat na teden.

Jogurt, mleko in sir

Mlečni izdelki vsebujejo mlečno kislino, ki blagodejno vpliva na bolezni dlesni in krepi zobe. Celo mleko v kavi zmanjša »prijemanje« kofeina na zobno sklenino. Mlečni izdelki so bogati s kalcijem in vitaminom D, ki sta pomembna za čeljustno kost, ki je osnova za zobe.

Jabolčni kis

Kis hkrati odpravlja umazanijo in uničuje bakterije v ustni votlini. V kozarec vode dodajte žličko kisa in s tem izpirajte ustno votlino. Zobe si nato umijte še z zobno pasto, da kislina ne nagrize zobne sklenine. Postopek lahko ponovite vsak dan in videli boste, da bodo zobje postajali vse bolj beli.