Zaloga energije

Za nepojasnjeno utrujenost so lahko krive tudi prehranjevalne navade

Tea Dečman
18. 9. 2021, 19.30
Deli članek:

Pogosta ali celo redna utrujenost je v današnjih časih zelo prisotna. Približno tretjina zdravih najstnikov, odraslih in starejših posameznikov naj bi poročala, da se pogosto počuti zaspana ali utrujena.

Profimedia
Kalorije so enote energije, ki jih dobimo s hrano. Če porabimo več kalorij, kot smo jih zaužili, postanemo utrujeni.

Nezadostno spanje je eden očitnejših vzrokov za utrujenost. Vaše telo med spanjem počne veliko stvari, vključno s shranjevanjem spomina in sproščanjem hormonov, ki uravnavajo vašo presnovo in raven energije. Po noči kakovostnega spanca se običajno počutite sveži, pozorni in napolnjeni z energijo. Pomembno je, da je spanec miren in neprekinjen, da možgani preidejo skozi vseh pet stopenj vsakega cikla spanja. Če želite izboljšati količino in kakovost spanca, pojdite spat vsak večer približno ob enakem času, pred spanjem se sprostite in se čez dan dovolj gibajte.

Preobčutljivost na hrano

Občutljivost ali intoleranca na hrano običajno povzroči simptome, kot so izpuščaji, prebavne težave, izcedek iz nosu, glavoboli in utrujenost. Pogoste intolerance na hrano so gluten, mlečni izdelki, jajca, soja in koruza. Če sumite, da vas neka živila »utrujajo«, razmislite o sodelovanju z alergologom ali dietetikom, ki vas lahko pošlje na preiskave za občutljivost na hrano ali vam predpiše izločilno dieto, da ugotovi, katera živila so problematična.

Premalo kalorij

Poraba kalorij lahko povzroči občutek izčrpanosti. Kalorije so enote energije, ki jih najdemo v hrani. Vaše telo jih uporablja za premikanje in poganjanje procesov, kot sta dihanje in vzdrževanje konstantne telesne temperature. Ko zaužijete premalo kalorij, se vaš metabolizem upočasni, da prihrani energijo, kar lahko povzroči utrujenost. Da bi ohranili raven energije, se izogibajte drastičnemu zmanjšanju vnosa kalorij, tudi če je vaš cilj izguba teže.

Neustrezna hidracija

Ohranjanje dobre hidracije je pomembno za ohranjanje dobre ravni energije. Številne biokemične reakcije, ki potekajo v vašem telesu vsak dan, povzročijo izgubo vode, ki jo je treba nadomestiti. Dehidracija se pojavi, ko ne pijete dovolj tekočine, da nadomestite vodo, izgubljeno v urinu, blatu, znoju in dihu. Več študij je pokazalo, da lahko tudi rahla dehidracija vodi do nižje ravni energije in zmanjšane sposobnosti koncentracije.

Shutterstock
Poskrbimo, da bomo lahko vedno pili čisto vodo.