Zdravje

Slovenci - najbolj depresivni Evropejci?

B.K.
14. 9. 2021, 08.46
Posodobljeno: 14. 9. 2021, 11.58
Deli članek:

Več kot sedem odstotkov prebivalcev Evrope trpi za kronično depresijo. Na samem vrhu lestvice smo Slovenci.

Profimedia
S 14,3 odstotka depresivnih moških se Slovenija uvršča daleč pred vse ostale države članice EU.

Eurostat
Slovenci smo daleč najbolj depresiven narod v Evropski uniji.

V letu 2019 je 7,2 odstotka prebivalcev držav članic Evropske unije poročalo o tem, da trpijo za kronično depresijo. To je skoraj pol odstotne točke več kot pet let pred tem.

V samem vrhu lestvice je Slovenija. Pri nas je takšnih namreč kar 15,1 odstotka prebivalcev, kar je skoraj tri odstotne točke več kot na Portugalskem, ki zaseda neslavno drugo mesto in skoraj osem odstotnih točk več od evropskega povprečja. Na tretjem mestu depresivcev so Švedi z 11,7 odstotka takšnih, ki so poročali o kronični depresiji.

Profimedia
Depresija je pri ženskah pogostejša kot pri moških. V Sloveniji o njej poroča 16 odstotkov žensk. Največ - 16,4 odstotka - jih je na Portugalskem.

Najbolj srečni, oziroma najmanj kronično žalostni, so po statističnih podatkih presenetljivo Romuni. Tam je o kronični depresiji poročal le en odstotek prebivalcev. Nizko stopnjo depresij beležijo tudi v Bolgariji, na Malti in v Grčiji.

O kroničnih depresivnih obolenjih sicer poroča več žensk kot moških. Pri nas je takšnih 16 odstotkov žensk, kar je za slabe pol odstotne točke manj kot na Portugalskem, medtem ko je delež 14,3 odstotka moških s kroničnimi depresijami pri nas najvišji v EU. Švedska, ki je na drugem mestu po depresijah pri moških, za nami zaostaja 4,3 odstotne točke.