Od listov do ploda

Z orehi nad želodčne težave in težave s kožo

Mare Koren
19. 9. 2021, 14.47
Deli članek:

Oreh, mogočno in dolgoživo drevo, je pogosto kraljevalo pred starejšimi domačijami. Poleti je nudil hladno senco brez komarjev, jeseni in pozimi okusno potico, kasneje pa dragocene mizarske izdelke. Veste, kako zdravilen je?

Unsplash
V zdravilne namene lahko uporabimo orehovo lupino, medtem ko jedrca uporabljamo predvsem v kulinariki.

Oreh so Rimljani v Evropo prinesli iz daljne Perzije, kjer so iz listov najprej izdelovali pripravek proti zastrupitvam. Danes ga poznamo predvsem po okusnih jedrcih, ki jih zobljemo v času malice ali praznikov, ko so zmleta in pripravljena v okusen orehov nadev. A nikar ne pozabimo na njegove zdravilne lastnosti. Služi kot naravna pomoč pri različnih kožnih obolenjih, krepi in čisti kri, pomaga pri nespečnosti in je odlična hrana za naše možgane.

Zdravilne lastnosti

Lahko bi rekli, da oreh spada med najbolj zdrave oreščke, ki rastejo pri nas. V zdravilne namene uporabljamo predvsem liste in lupine, medtem ko jedrca uporabljamo zlasti za pripravo olj ali v kulinariki.

Listi za čaje in kopeli

V listih najdemo čreslovine, ki delujejo astringentno, pomagajo pri celjenju ran in drugih kožnih obolenjih. Iz posušenih listov pripravljamo čaj, ki deluje krepilno na naš organizem in čisti kri. Čaj priporočajo tudi ob zlatenici, nespečnosti in nemiru. Potrjeno je, da ugodno vpliva proti zaprtju. Čajem, ki vsebujejo veliko čreslovin, ne dodajamo medu, saj postanejo motni. Čaj lahko uporabljamo pri gnojnih izpuščajih, lišajih, krastah in potenju nog. Če se soočate s prekomernim izpadanjem las, si lahko pripravite sredstvo iz orehovih listov in si z njim masirate lasišče. Sveže orehove liste lahko polagamo tudi na gnojne rane in tako poskrbimo, da se hitreje zacelijo, saj delujejo antibakterijsko. Listi delujejo tudi kot naravni antibiotik in protiglivično.

Dreamstime
Sveže orehovo listje podrgnimo po koži in se obvarujmo pred komarji.

Lupinice in jedrca za kopeli

Pri ozeblinah uporabljamo orehove lupine in iz njih pripravimo čaj, ki ga dodamo kopeli. Čaj uživamo tudi proti driski in infekcijskim obolenjem prebavil. Nikar ne pozabimo na orehova jedrca, ki dobro vplivajo na prebavo, vsebujejo veliko nenasičenih maščob, številne minerale ter vitamine in so odličen antioksidant. Uporabljajo se tudi za pripravo olja, prav tako sveži listi in zelene lupine, ki jih uporabljajo kot barvilo pri izdelavi naravnih krem in olj za sončenje. Skupaj s proteini kože juglon, ki ga najdemo v lupini, tvori obarvane komplekse in kožne celice zlato rjavo obarva. Pri težavah z aknami in ekcemih si lahko pomagamo z oblogami, in sicer tako, da kožo izpiramo s čajem iz orehovih listov. Pri glivičnih obolenjih nog uporabljamo tinkturo, s svežimi listi pa se lahko podrgnemo po koži in tako poskrbimo za naravno zaščito pred komarji.

Kopel za pomiritev

Pripravimo prevretek iz litra vode in 100 gramov svežih listov oreha. Pustimo 15 minut, nato pa dodamo h kopeli. Uporabljamo pri nespečnosti, psihični napetosti in v stresnih obdobjih.