Vnetje slepiča

Nenadna bolečina v trebuhu: Ukrepati je treba pravočasno

Tea Dečman
9. 9. 2021, 21.24
Deli članek:

Slepič je del črevesja na prehodu tankega v debelo črevo. Majhen, črvu podoben podaljšek, ki se slepo konča, se imenuje slepič. Pri novorojenčku je slepič dolg približno 4,5, pri odraslih pa 9,5 centimetra.

dreamstime
Akutno vnetje slepiča je najpogostejši vzrok za akutno bolečino v trebuhu, ki zahteva operacijo.
Bolečine so običajno najmočnejše med popkom in desnim sprednjim črevničnim trnom (del črevnice, največje medenične kosti, ki jo sestavlja plošča z dolgim ukrivljenim robom). 

Vnetje v slepiču nastane zaradi zapore. Najpogostejši vzrok zanjo je zaostalo blato (blatni kamenček ali fekolit) ali povečanje limfatičnega tkiva v lumnu slepiča, ki je glede na preostalo črevo majhen, do zapore pa pride dokaj hitro. Drugi vzroki za zaporo so lahko še fitobezoarji (ostanki zlasti rastlinske hrane), paraziti (gliste), redko, vendar pogosteje pri starejši populaciji tudi rakasto tkivo. Slepič ima v svoji sluznici – tako kot preostalo črevo – žlezne celice, ki izločajo. Če pride do zapore, ta sluz zastaja, kar privede do vnetja. Ob vnetju se najprej zadebeli sluznica, nato celotna stena slepiča, ki lahko v celoti oteče na večkratno debelino. Ob otekanju je sčasoma okrnjena tudi prekrvavitev stene slepiča, zato lahko ta na posameznih mestih odmre in pride do predrtja slepiča ter razlitja vsebine v trebušno votlino.

Dreamstime
Vnetje v slepiču nastane zaradi zapore. Najpogostejši vzrok zanjo je zaostalo blato.

Najpogostejši simptomi

Akutno vnetje slepiča je najpogostejši vzrok za akutno bolečino v trebuhu, ki zahteva operacijo. Običajno je govora o bolečini okoli popka, ki se po nekaj urah premakne v desno spodnjo stran trebuha. Bolečina se okrepi pri gibanju ali kašljanju, spremljajo pa jo lahko tudi povišana telesna temperatura, slabost in izguba apetita. Pogosto se zgodi, da je bolečina atipično lokalizirana, zato je celoten trebuh boleče občutljiv ali pa bolečine sploh ni. Delovanje črevesja je običajno počasno, lahko se pojavi tudi driska. Atipična predstavitev je pogostejša pri majhnih otrocih, starejših in nosečnicah.

Kako hitro je treba ukrepati

Običajno pri vnetju slepiča ne gre za težavo s katastrofalnim izhodom v nekaj urah. Da se vnetje razvije, po navadi traja vsaj 24 ur. Tako imamo od trenutka, ko se bolečina pojavi, do preprečitve zapletov, ki so povezani z razlitjem, vseeno dovolj časa, da zdravniki izvedejo potrebno diagnostiko. Zdravnika je treba vsekakor čim prej obiskati, če bolečina, ki je stalna, huda, ne popušča in je zlasti prisotna pri premikanju.