IZLET V HRIBE

Za prvi pohod največ 300. metrov višinske razlike!

Tea Dečman
4. 9. 2021, 15.03
Deli članek:

Obstajajo številni razlogi, zakaj se odločiti za pohodništvo in planinarjenje. Nekateri izmed največkrat omenjenih so ugoden vpliv na zdravje, povezanost z naravo in blaženje učinkov stresa.

Dreamstime
Pomnite, da je vzpon na goro veliko bolj naporen kot vzpon na mestni hrib.

Za začetek je pomembno, da se zavedate svojih sposobnosti in kondicije. Če do zdaj še niste planinarili, izberite lažje planinske poti. Preden se odločite za turo, pešačite v svojem domačem okolju. Tako boste razvili občutek za razdalje, ki jih morate prehoditi. Ne pozabite tudi, da vas na stezah čakajo drugačni napori. Tudi ko govorimo o ravnem terenu, podlaga v hribih zahtevna drugačne napore in je bolj utrujajoča za naše telo. Prav tako je vzpon na goro veliko bolj naporen kot vzpon na mestni hrib.

Ko ste preizkusili svoje telesne zmogljivosti, izberite turo, ki vam ustreza glede na razdaljo. Bodite pozorni na tehnično zahtevnost poti, za prvi pohod pa izberite turo, ki ima največ 300 metrov višinske razlike. Bodite pozorni tudi na to, ali je steza krožna. To pomeni, da se konča na isti točki, kot se začne. Če steza ni krožna, razmislite, kako boste prišli do točke, kjer ste pustili svoj avto (če boste hodili sami). Če se odločite za organizirane ture, pa vam o tem ni treba razmišljati. Za pohodništvo sta zelo pomembni vzdržljivost in kondicija, aktivnosti, s katerimi lahko to izboljšate, pa so plavanje, tek, pešačenje in kolesarjenje.

V hribe sami ali s planinskim društvom?

Če nimate nobenih izkušenj, vam priporočamo, da za začetek izberete organizirane pohode. Če pa ste že izkušen pohodnik in želite uživati v čarih narave, daleč stran od gneče ljudi, je »solo« najboljša izbira za vas. Vendar vam priporočamo, da s seboj vzamete vsaj še eno osebo, saj je narava nepredvidljiva in nikoli ne veste, kaj se lahko zgodi. Če se boste v gore odpravili sami, obvestite koga od bližnjih, kje boste hodili.

Organizirane ture

Če ste se odločili za resno planinarjenje, so planinska društva najboljša izbira za vas. Ko se včlanite v katero izmed društev, lahko potujete s katerimkoli društvom, ki je del planinske zveze. Tako boste spoznali veliko planincev in pohodnikov ter dobili dragocene nasvete.