Zdravje

Za močne sklepe in zdravo srce telovadimo v bazenu

T.D.
4. 8. 2021, 21.31
Deli članek:

Gibanje v vodi okrepi mišice, razgiba telo ter izboljša zdravje srca in ožilja. Za vodno gimnastiko ne potrebujemo predhodnega znanja plavanja ali kondicije.

Dreamstime
Kakršnakoli vodna gimnastika vam okrepi mišice, razgiba telo ter izboljša zdravje srca in ožilja.

Dokaj tipičen poletni prizor na kopališču: pražimo se na soncu, ko nam postane vroče, pa hop v vodo, dva zamaha in znova na plažo po opekline. Kaj ko bi to enkrat za vselej spremenili? Izkoristite čas na kopališču raje za nabiranje kondicije, dobrega počutja in lepih oblin. Bodite v vodi namesto na brisači in plavajte, poskakujte, tekajte, se žogajte … Vodna gimnastika vam okrepi mišice, razgiba telo ter izboljša zdravje srca in ožilja. Če zaradi kakšnega zdravstvenega razloga niste čisto prepričani, ali bi bila prava za vas, vam pred skokom v bazen ali med valove vseeno priporočamo posvet z osebnim zdravnikom.

Začnimo s koleni

Začnite tako, da se z levo roko primete ob rob bazena. Desno nogo pa dvigujte tako, da bo koleno v najvišji točki v pravem kotu. Naredite 15 ponovitev na vsako stran. Nato vzemite penasti valj in se nanj naslonite, kot bi sedli v udoben fotelj. Valj bo držal nad vodo vaš zgornji del telesa. Z nogami brcajte kot pri kravlu, dokler zadenjsko ne preplavate celotne dolžine vsaj 25-metrskega bazena.

Nadaljujemo z valjem

Ponovno se naslonite na penasti valj, in sicer tako, da boste plavali naprej. Z rokami objemajte valj, z nogami pa plavajte žabico. Vsaj 25 metrov.

Zdaj pa še z utežmi

V roke primite uteži, primerne za vodo. Stabilno se postavite in obračajte telo zdaj v desno, zdaj v levo stran. Zatem počepnite in uteži dvigujte pred sabo proti sebi in ob strani proti sebi (na vsako stran 10 ponovitev). Če vam ostane kaj moči, poskusite z utežmi v roki še malo zaplavati.

Za konec še hoja

Poleg plavanja je najučinkovitejša vaja v vodi hoja in pozneje tek. Če že imate dovolj kondicije, lahko kar takoj začnete teči, tako boste zgolj v eni minuti porabili do 11 kalorij. Tecite v vodi, ki vam sega do vratu, in pazite na lepo držo telesa (da ne boste nagnjeni preveč naprej).