Vzljubimo vadbo

Izberite tako aktivnost, da boste v gibanju uživali

T.D.
31. 7. 2021, 20.00
Deli članek:

Telesna aktivnost in samo gibanje ne vplivata le na našo fizično podobo, temveč imata velik vpliv tudi na psiho. Zakaj je pomembno gibanje in kako ga lahko vzljubimo? Morda vam bo v pomoč nekaj dejstev o telesni aktivnosti.

Dreamstime
Vadbo postopoma podaljšujete in stopnjujte zahtevnost; ne zaženite se vanjo.

Za nekatere ljudi pravimo, da so manj motorično spretni, posledično pa se telesni aktivnosti izogibajo po dolgem in po čez. Vsi pač ne moremo biti vrhunski športniki, a to ne pomeni, da bi se morali zanemariti. Kot že rečeno, telesna aktivnost je pomembna iz psihofizične kondicije, ima številne prednosti, predvsem pa je pomembna za naše zdravje. Nismo vsi naklonjeni teku, prav tako ne obožujemo vsi plavanja. Pri telesni aktivnosti je zato pomembno, da izberemo takšno, ki nam bo v prvi vrsti ljuba, v drugi vrsti pa bo, kar je morda še pomembnejše, primerna za nas tako iz vidika fizične pripravljenosti kot tudi iz vidika starosti in ostalih dejavnikov. Poglejmo si nekaj nasvetov in »pravil« za telesno aktivnost, zaradi katerih boste morda slednjo preprosto vzljubili.

Triki in napotki za začetnike

Gibajte se petkrat na teden po pol ure. Pri tem zadošča že hitra hoja. Starejši od štirideset let ter tisti, ki jemljete zdravila za pljuča ali srce, se nikoli ne lotevajte aktivnosti brez predhodnega zdravniškega posvetovanja. Pri vadbi lahko za neki »smerokaz« uporabite merilnik srčnega utripa; pri tem nikoli ne presezite maksimalnega utripa, ki je še običajen za vašo starost. Vadbo vedno začnite z ogrevanjem, po zaključku treninga pa namenite vsaj pet minut hlajenju telesa. Vadbo postopoma podaljšujete in stopnjujte zahtevnost; ne zaženite se vanjo. Če vas med vadbo karkoli zaboli, z njo takoj prenehajte.

Preizkušajte in odkrivajte

Najti morate športno aktivnost, ki vas bo pritegnila in v kateri boste uživali. Zato izkoristite tedne, ko telovadnice ponudijo brezplačne skupinske vadbe in druge športe. Ko boste našli nekaj, kar vam ustreza, pa ne pozabite, da morate vseeno vključiti tudi vaje za druge dele telesa. Vadba ni namenjena le krepitvi moči in večji vitalnosti, temveč razvija občutek za ravnotežje in gibčnost. Da bi si zagotovili uspešno in plodno vadbo, si izberite tisto aktivnost ali šport, ki vam je najljubši, hkrati pa je primeren za vas.