Zdravje

Z mlekom nad plesni in do lepega paradižnika

Mare Koren
1. 8. 2021, 14.35
Deli članek:

Mleko. Nepogrešljivo v kavi, pri pripravi mlečnih večerij in odličnega sladkega kakava ali vroče čokolade. Več kot uporabno pa je tudi na vrtu, saj nastopa kot odličen fungicid in izboljšuje zdravje tal.

dreamstime
Mleko naj bi preprečevalo prenos številnih bolezni paradižnika.

Nikakor ne gre za nove ugotovitve, temveč za precej stare resnice, ki so in jih še s pridom uporabljajo naše babice. Mleko je nepogrešljivo pri dozorevanju paradižnika, saj se običajno v obdobju barvanja plodov hitro zgodi kaj nepričakovanega; naj bo to plesen na listih, temnenje plodov, pojav uši …

Mleko razkuži orodje

V eni izmed raziskav, ki so jo izvedli na državni univerzi v Michiganu, se je mleko izkazalo za izjemno učinkovito naravno razkužilo vrtnega orodja. Preprečuje namreč ročni prenos virusov. Študije, ki so jih opravili, so pokazale, da je mleko učinkovalo kot naravna sterilizacija orodja. Namakanje orodja po obrezovanju rastlin z okuženimi virusi je učinkovito preprečilo širjenje virusa, o tem je bila napisana tudi študija v reviji Physical Review. Namesto razkuževanja vrtnega orodja in škarij z belili torej raje uporabite mleko. Mleko naj bi preprečevalo tudi prenos številnih bolezni paradižnika.

Dreamstime
Z mlekom boste uspešno odpravili tudi listne uši.

Naravni fungicid

Mleko lahko uporabite tudi kot naravno zaščito v boju proti glivičnim boleznim, kot so plesni, gniloba in pepelasta plesen. Razprševanje razredčene mešanice na površino rastlinskih listov bo zmanjšalo njihovo dovzetnost za okužbo z glivicami. Prav tako je močan dodatek, ki bo izboljšal absorpcijo pesticidov in preprečeval njihovo odtekanje zaradi močnega vetra ali dežja. V ta namen uporabite polnomastno nepasterizirano mleko, ki ga pomešate z vodo v razmerju 1 : 1. Če imate domače mleko, ga mešajte z vodo v razmerju 3 : 7.

Dreamstime
Vrtnice škropite enkrat tedensko z razredčenim mlekom v razmerju 1 : 3.

Črne pike na vrtnicah

Tudi vrtnice pogosto napadejo glivice, nič drugače ni pri drugih rožnih grmih. Pogosto gre za težave, ki jih povzroča gliva Diplocarpon rosae, ki povzroča črno listno pegavost. Pojavi se predvsem tam, kjer ima zagotovljene tople, mokre in vlažne razmere. Odličen način odstranjevanja težav je pršenje razredčenega kravjega mleka na prizadeta območja. Razlog za učinkovitost se skriva predvsem v laktoferinu, ki je močan baktericid in fungicid. Vrtnice se priporoča škropiti enkrat tedensko, z razredčenim mlekom v razmerju 1 : 3, dokler težava ne izgine.