potovalna driska

Sveža zelenjava in mlečni izdelki naj malo počakajo

Tea Dečman
31. 7. 2021, 15.02
Deli članek:

Driska je neprijetna težava, ki se pogosto pojavi, ko smo na dopustu, zlasti če pride do zastrupitve s hrano zaradi bakterijske ali virusne okužbe.

Dreamstime
Med drisko se pojavi porušeno ravnovesje bakterij v črevesju, zato je treba s hrano vnesti dobre, probiotične bakterije.

Za drisko ali diarejo je značilno pogosto odvajanje tekočega blata, zaradi česar medtem izločimo veliko več vode, kot bi jo sicer. Dnevno izločanje vode se lahko poveča celo za štirikrat. Prav zato hitro pride do dehidracije in izsušitve organizma. Težave so lahko kratkotrajne in takrat govorimo o akutni driski. Če trajajo dlje kot tri tedne, če se driska pojavlja, pa govorimo o kronični driski, kjer je treba obiskati zdravnika.

Ustrezna prehrana

Med drisko je dobro prilagoditi prehrano, in sicer tako, da zaužijemo čim manj hrane, ki je bogata z vlakninami. Zato takrat priporočamo uživanje riža, banan, krompirja, korenčkovo juho, lahko tudi prežganko in prepečenec. Hrana, ki vsebuje veliko vlaknin, takrat ni primerna, saj delujejo blago odvajalno in lahko težave ob driski poslabšajo. Kuhan riž je odličen, saj riževa sluz pomaga pri diareji. Prav tako zmečkane banane ali naribana porjavela jabolka, krompir, pretlačene testenine, zelenjavna kaša. Izogibati se je treba tudi mastni in začinjeni hrani, mleku in mlečnim izdelkom. Prav tako se odsvetuje pitje gaziranih in zelo sladkih pijač. Izogibajte se kofeinu, ki je diuretik, in alkoholu. Tudi surova zelenjava ni priporočljiva. Pomagajo suhe borovnice, ki jih pripravljamo kot čaj, in indijski ter ruski čaj, a le za odrasle.

Nadomeščanje tekočine

Ne glede na vzrok driske, je pri diareji ključnega pomena, da pričnemo s hidracijo telesa, da bi preprečili izsušitev organizma. Treba je nadomeščati tekočino in izgubljene elektrolite. Za to je primerna peroralna rehidracijska sol, ki jo lahko kupite v lekarni. Če nimate dostopa do lekarne, si rehidracijsko tekočino lahko pripravite tako, da v en liter prekuhane vode odmerite pet jedilnih žlic belega sladkorja, eno čajno žličko kuhane soli in sok dveh pomaranč.

Probiotiki

Med drisko se pojavi porušeno ravnovesje bakterij v črevesju, kjer patogene bakterije prevladajo nad dobrimi bakterijami. Zato je treba s hrano vnesti tudi dobre bakterije, ki spodbujajo razrast zdrave črevesne mikroflore. Naravno so probiotične bakterije prisotne v fermentirani zelenjavi (kislo zelje, kisla repa, kisle kumarice) in fermentiranih mlečnih izdelkih. A v času driske se je tem živilom bolje izogniti in probiotike v telo vnesti kar v obliki kapsul, praškov ali napitkov. Pri driski si posameznik lahko pomaga tudi z medicinskim ogljem, ki veže nase toksine in presnovke, ki jih izločajo bakterije in virusi v črevesju. Podobno delujejo tudi geli, ki gredo prek črevesja in se nato izločijo skupaj s presnovki iz črevesja.

Zlata pravila za dobro dopustniško prebavo

Najprej opozorimo na to, česar nas je naučila epidemija covida-19: umivanje, umivanje in še enkrat umivanje rok z milom. Če ga nimamo pri roki, bodo zadostovali tudi higienski robčki. Pri hrani se držimo prej opisanih varovalnih pravil – poskrbimo, da bomo uživali kakovostno, neoporečno hrano in pijačo ter se izogibajmo vsemu, za kar sumimo, da bi lahko imelo usodne posledice na dopustniško črevo. Poskrbimo za zadostno hidracijo, telesno dejavnost in dovolj spanca.