Zdrava izbira

Najboljši prigrizki za na plažo

Tea Dečman
31. 7. 2021, 10.31
Deli članek:

Dan na plaži nas lahko hitro zlakoti. Če ne pridemo dobro pripravljeni, se hitro znajdemo pri stojnicah z ocvrtim krompirčkom, krofi in sladoledom. Zato na plažo pridite pripravljeni.

dreamstime
S seboj na plažo vzemite tako sveže kot suho sadje.

Če nimamo otrok, zaradi katerih po navadi pripravljamo malico za na plažo, na hrano radi pozabimo. Tistih nekaj ur na plaži bomo pa že zdržali! Kmalu se izkaže, da nas slana voda in sonce kar hitro zlakotita, in ko začnejo okrog nas lokalni ponudniki prodajati hitro hrano, nam ne preostane drugega, kot da se najemo pri bližnji stojnici. Že res, da nas ta hrana nasiti, a smo po njej kmalu zaspani in leni, v želodcu imamo občutek teže, nemalokrat nas hrana začne tudi napihovati. Obisk plaže ni nič več prijeten in zaželimo si, da bi naslednjič imeli pri roki veliko bolj lahke in zdrave prigrizke, ki ne bi obtežili želodca in bi nam dali energijo za ves dan. Vse to je povsem mogoče, le pravočasno moramo narediti načrt in si vnaprej pripraviti hladilno torbo s prigrizki, ki niso samo lahki, ampak bodo telo dodatno nahranili za dan na plaži.

Suho sadje in oreščki

Suho sadje in oreščki so idealna hrana za na kakršnokoli pot. So nadvse hranilni in nam zagotavljajo dovolj energije, a ne obtežujejo želodca. Najboljše pri tem prigrizku je, da ga lahko sestavite sami iz najljubših oreščkov, semen in suhega sadja ter je idealna kombinacija ogljikovih hidratov, beljakovin, antioksidantov in maščobnih kislin omega 3. Vrečko z najljubšo mešanico preprosto vrzite v torbo k preostalim potrebščinam za na plažo in vaša malica je pripravljena.

Dreamstime
Sveže sadje se na plaži najbolj prileže. Še zlasti agrumi, lubenica, jagodičevje, mango in marelice

Sveže sadje

Sveže sadje se na plaži najbolj prileže. Še zlasti agrumi, lubenica, jagodičevje, mango in marelice. Zakaj? Ker to sadje vsebuje fitokemikalije, ki kožo varujejo pred škodljivimi UV-žarki. Seveda to ne pomeni, da lahko pozabite na kremo za sončenje, te snovi bodo poskrbele za dodatno zaščito kože. Odlična izbira je tudi banana, ki vsebuje ogromno kalija ter vitaminov B6 in C.

Surova zelenjava

Tako kot sadje se v poletni vročini na plaži prileže tudi surova zelenjava, ki pa v nasprotju s sadjem ne vsebuje toliko sladkorja. Zelenjava je glavni vir vitaminov in mineralov za naše telo ter nenadomestljiv vir antioksidantov. Poleg tega je odličen vir vode, torej pripomore k hidraciji telesa. Narežite korenje, papriko, por, kumare oziroma poljubno najljubšo zelenjavo na manjše kose ali trakove, dodajte nekaj češnjevih paradižnikov in shranite v plastično posodo. Če vam samo surova zelenjava ne prija, pripravite še humus, jogurtovo pomako ali solatni preliv za pomakanje koščkov zelenjave vanje.

Suhi prigrizki

Odlični za na plažo, saj se priležejo tudi k sadju in zelenjavi, so suhi prigrizki, ki pa naj raje ne bodo preslani in premastni. Svetujemo pokovko in neslane krekerje. Pokovka na splošno velja za najljubši pregrešni prigrizek nutricionistov, saj vsebuje ogromno polifenolov, posebna pa je tudi zato, ker je edini prigrizek, ki je v celoti pripravljen iz neobdelanega zrnja.

Sir

Če želite svojo že tako pestro malico, polno sadja, zelenjave in oreščkov, še nekoliko popestriti, bodo to odlično naredili lahki in sveži siri. Sicer z njimi ni dobro pretiravati, naj bodo zgolj za piko na i. Seveda najbolj priporočamo mocarelo, precej osvežilna, a nekoliko bolj slana je feta, lahko pa k najljubši zelenjavi izberete katerokoli najljubšo vrsto sira.

dreamstime
nabodala

Nabodala

Sadje in zelenjavo lahko odlično pripravite tudi tako, da narezane koščke nataknete na lesene palčke in oblikujete sadna oziroma zelenjavna nabodala. Nabodala nato vsako posebej zavijte v aluminijasto folijo in shranite v hladilno torbo. Tako bosta sadje in zelenjava dlje časa osvežilno hladna.