Preprosto, okusno in zdravo

Okusni recepti z bučkami, primerni za zdrava kosila

Zoran Franc
24. 7. 2021, 10.28
Deli članek:

Ko bučke začnejo dozorevati, jih imamo nenadoma veliko, zato jim moramo običajno posvetiti veliko pozornosti oziroma razmisliti, kako jih bomo pripravili in shranili. V nadaljevanju predlagamo nekaj izvirnih receptov, ki vam bodo pri tem v pomoč.

dreamstime
omaka iz bučk in paradižnika

Vložene bučke po sicilijansko

Sestavine: alkoholni kis, mlade bučke, oljčno olje, morska sol, čili, česen, peteršilj, origano.

Priprava: Bučke narežemo ali naribamo na tanka kolesca, debeline približno dva milimetra. Razporedimo jih v pekač, ki smo ga obdali s papirjem za peko, in čez dan pustimo na soncu ter jih medtem obrnemo (postopek lahko opravimo tudi v pečici), da ovenejo in postanejo zgubane. Vodo in kis v razmerju 1 : 1 zavremo in posolimo. Dodamo še bučke in kuhamo dve minuti, nato odcedimo. Bučke predevamo v kozarce, dodamo sesekljana čili in peteršilj, česen ter origano in prelijemo z oljčnim oljem. Shranimo na temno in hladno mesto.

dreamstime
vložene bučke po siciljansko

Božanska omaka iz bučk in paradižnika

Sestavine: 2 paradižnika, 2 bučki, 1 čebula, 3 stroki česna, oljčno olje, sol, origano, majaron, poper, sveža bazilika.

Priprava: Bučke in paradižnik operemo in narežemo na majhne kocke. Čebulo in česen sesekljamo. V ponvi segrejemo nekaj olja, popražimo čebulo in dodamo česen. Ko zadiši, dodamo bučke in jih nežno zapečemo. Nato dodamo paradižnik, solimo, popramo in dodamo začimbe ter pražimo pri blagi temperaturi. Ko voda nekoliko povre in se bučke zmehčajo, je jed pripravljena. Postrežemo s testeninami, rižem ali kruhom in jed na koncu okrasimo s svežo baziliko.

Sočen bučni kolač s čokoladnimi kapljicami

Sestavine: 300 g moke, 25 g grenkega kakava v prahu, žlička sode bikarbone, pol žličke vinskega kamna, 120 ml mleka, 120 g masla, 200 g sladkorja, 100 ml olja, 2 jajci, 2 zavojčka vaniljevega sladkorja, 450 g bučk, 200 g čokoladnih kapljic.

Priprava: Bučke drobno naribamo. V eni skledi zmešamo moko, kakav, sodo bikarbono in vinski kamen, v drugi pa mleko in kis ter pustimo stati pet minut. Primešamo zmehčano maslo, olje, jajca in vaniljev sladkor. Mokre sestavine počasi dolivamo k suhim in mešamo, da nastane homogena zmes. Dodamo naribane bučke in dobro premešamo. Zmes predenemo v pomaščen pekač in posujemo s čokoladnimi kapljicami. Pečemo 45 minut v pečici, ogreti na 170 stopinj. Ohlajen kolač posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

dreamstime
bučni kolač s čokoladnimi kapljicami

Bučkini rezanci z orehovim pestom

Sestavine: 4 bučke, 150 g paradižnika, 2 stroka česna, 1 žlica limoninega soka, 40 g parmezana, 60 g orehov, sol, poper, olje, sveža bazilika.

Priprava: Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Paradižnike operemo, prepolovimo in položimo v pekač s prerezanim delom navzgor. Pokapljamo z oljčnim oljem, posolimo in pečemo 15 minut. Z lupilnikom za krompir ali s strojčkom za pripravo rezancev iz zelenjave narežemo bučke v rezance. Pustimo jih v cedilu, da spustijo vodo. V mešalnik stresemo baziliko, česen, orehe, limonin sok in parmezan ter zmešamo v gosto pasto, medtem postopoma prilivamo oljčno olje. V ponvi segrejemo malo olja in prepražimo bučke, da se zmehčajo. Pretresemo na krožnik in prelijemo s pestom. Okrasimo z lističi sveže bazilike.

dreamstime
bučni rezanci z orehi

Vložene bučke v slanici

Sestavine: 1,5 kg bučk, 1,5 l vode, 30 g morske soli.

Priprava: Bučke operemo in očistimo. Tiste s pretrdim olupkom olupimo, mehak olupek pustimo. Prerežemo na pol in odstranimo sredico s semeni. Bučke narežemo na centimeter velike kocke, stehtamo in odmerimo enako količino vode. Bučke stresemo v lonec in zalijemo z vodo ter solimo. Zavremo in pustimo vreti pet minut ter vmes mešamo, da se enakomerno skuhajo. Nato jih predevamo v sterilne kozarce in zalijemo z vročo slano tekočino. Kozarce hitro zapremo in obrnemo ter pustimo stati pet minut, da se pokrovček dodatno razkuži. Nato kozarce pokrijemo z odejo in pustimo čez noč, da se počasi ohladijo.

dreamstime
vložene bučke v slanici.

Ocvrte bučke s šunko in sirom

Sestavine: 1 velika bučka, 200 g šunke, 200 g na debelejše rezine narezanega sira, sol, poper, olje za cvrtje; za testo: 200 ml belega vina, 250 g ostre moke, 1 jajce, 50 g naribanega parmezana; za omako: 1 kisla kumara, 2 stroka česna, 250 ml kisle smetane, 100 ml majoneze, ščepec provansalskih zelišč.

Priprava: Najprej pripravimo omako. V posodi zmešamo kislo smetano in majonezo, dodamo stisnjen česen in sesekljano kislo kumaro ter začinimo z zelišči. Shranimo v hladilnik, da se ohladi. Bučke operemo, osušimo, jih narežemo na pol centimetra debele rezine in rahlo posolimo. Šunko in sir narežemo na enako debele rezine. Med dve rezini bučk vstavimo rezino šunke in rezino sira. Bučkin sendvič učvrstimo z zobotrebcem. Ponavljamo, dokler ne zmanjka sestavin. Vino, moko, rumenjak in nariban parmezan gladko zmešamo. Beljaku dodamo ščepec soli in naredimo sneg, ki ga vmešamo v maso; v to pomakamo bučkine sendviče in jih zlato ocvremo. Postrežemo z omako.

dreamstime
ocvrte bučke s šunko in sirom