Poleg vitaminov imajo fige veliko prebavnih encimov. Ti uravnavajo delovanje prebavil in poskrbijo, da redno hodimo na stranišče. Če vas muči zaprtje ali imate težave s hemoroidi, jejte fige.  Fige so tudi  odličen vir kalija -to je mineral, ki pomaga nadzorovati krvni tlak.

Fige so eden najstarejših sadežev. Po letih se skoraj lahko primerjajo z jabolki. Da so fige zdravilne, so vedeli že stari Egipčani in druga ljudstva. Poleg tega, da so zdrave, imajo neverjetno dober in sladek okus. Navdajo nas z energijo, ob tem pa zelo hitro nasitijo telo in možgane, saj vsebujejo ogromno glukoze in fruktoze, ki sta hrana za možgane. Zaradi številnih rudnin, kot so kalij, kalcij, magnezij, fosfor in železo, fige takoj pomirijo živčnost in napetost. Zelo ugodne so za srce in ožilje. Ker vemo, da je v svežih figah 20 miligramov magnezija, v suhih pa kar 90 miligramov, lahko brez dvoma potrdimo, da so odlično hranilo s protistresnim učinkom. Ker imajo tudi ogromno kalcija, varujejo kosti pred osteoporozo. Poleg sladkorja imajo fige tudi ogromne količine vitaminov skupine B, ki pospešijo izgorevanje in porabo energije.

Vitamin, ki utrdi spomin

Največ je vitamina B1, ki utrdi spomin in poveča koncentracijo, nato vitamina B2, ki razporedi energijo po vsem telesu, B5 pomaga lajšati stres. Poleg vitaminov imajo fige veliko prebavnih encimov. Ti uravnavajo delovanje prebavil in poskrbijo, da redno hodimo na stranišče. Če vas muči zaprtje ali imate težave s hemoroidi, kašljem ali vnetim grlom, jejte fige. Že dolgo je tudi znano, da fige čistijo sečne poti z odvajanjem vode iz telesa in kri.

SPOMIN
dreamstime
Fige so tudi bogat vir vitamina B1, ki utrdi spomin in poveča koncentracijo.

Pomagajo nižati krvni tlak

Fige so odličen vir kalija. To je mineral, ki pomaga nadzorovati krvni tlak. Mnogi ne jedo dovolj zelenjave ali sadja, ampak s predelanimi živili zaužijejo velike količine natrija ali soli, zato jim lahko hitro primanjkuje kalija. Če ga zaužijemo premalo, lahko v našem telesu nastane hipertenzija.

Izguba telesne teže

Fige so odlična pomoč pri hujšanju, saj vsebujejo ogromno prehranskih vlaknin. Z vlakninami bogata hrana pa ima pozitiven vpliv na uravnavanje telesne teže.