Moč misli

Z meditacijo lahko aktiviramo svoje zdravilne moči

Nevenka Kamenik, terapevtka osebnostne rasti
24. 7. 2021, 08.04
Deli članek:

Številne zdravstvene raziskave opisujejo, kako so tisti ljudje, ki so jim zdravniki napovedali le še nekaj mesecev življenja in so se s tem sprijaznili, se vdali v usodo, v resnici izgubili boj z boleznijo.

dreamstime
meditacija
Poleti so polne lune in mrki izjemni prevodniki energije: v tem času nastopa veliko portalov, ki jih sončna in lunina energija dodatno podkrepita. Ljudje smo poleti bolj sproščeni zaradi dopustov, kar pomeni, da če se v proces sproščanja vključi še meditacija, lahko dosežete boljše čustveno počutje. 

Drugim s podobno napovedjo pa je uspelo, da so s pozitivno miselno naravnanostjo bolezen premagali. Odkrili so natančno tisto pomoč, ki jim je okrepila voljo do življenja. In ravno z meditacijo dosežemo notranjo pomoč, ki aktivira življenjsko – zdravilno energijo, ta pa nas zdravi na najglobljih nivojih biti.

MOČ MISLI

Misli imajo neznansko moč in vplivajo na naše življenje bolj, kot si želimo priznati. Če želite uporabiti zdravilno moč misli, morate najprej urediti zmedeno igro misli in prepoznati tiste, ki negativno, podcenjujoče ali kritično spodkopavajo vaša zavestna prizadevanja.

Če imamo pozitivne misli, se to izraža kot samozavest, optimističen odnos do življenja, in imamo dober odnos do sebe in drugih. Med pozitivna čustva spadajo ljubezen, radost, hvaležnost, zaupanje, mir, sočutje ter globok občutek gotovosti. Ta cilj lahko dosežemo z raznimi energijskimi vajami, predvsem z meditacijo.

Nasprotno negativne misli zmanjšujejo veselje do življenja in povzročajo duševno utrujenost, odrezani smo od navdiha in intuicije. Pojavijo se občutki zavisti, sovraštva, besa, žalosti, strahu, kar slabi naše zdravje.

PREPOZNAVAJTE NEGATIVNO

Osredotočite se na svojo težavo ali na simptome svoje bolezni in prepoznajte vzorce mišljenja, ki so povezani z njimi. Če ugotovite negativna prepričanja, kot so »tega ne zmorem«, »tega se bojim« in podobno, se vprašajte, ali je resnično tako, in poskušajte ugotoviti, od kod prihaja to sporočilo. Morda boste prepoznali koga iz svoje preteklosti, ki vam je to rekel, ali pa boste ugotovili, da sporočilo izvira iz otroštva, ko ste se počutili nemočne.

dreamstime
V stanju alfa ali theta doživljamo globoko enost, doživetje nas pomiri in iz misli odstrani skrbi in strahove.

SPREMENITE NAČIN MIŠLJENJA

Zberite pogum in »preklopite« na pozitivni način razmišljanja. Številna negativna prepričanja vam več ne koristijo in jih lahko nadomestite z drugimi, pozitivnimi in bolj učinkovitimi. Izmislite si nove pozitivne afirmacije, ki se ujemajo z vami, in jih ponavljajte večkrat na dan – če je treba, tudi več tednov in mesecev. Predvsem ne dopustite, da bi vas prevzele negativne misli, polne jeze in obupa. Vsaka celica ima zavest in se odziva na vaše misli. Vsaka misel je energija, ki hoče postati resničnost. Tja, kamor je usmerjena naša pozornost, teče tudi energija. To so večno veljavni naravni zakoni. Če usmerite svojo energijo v zdravje, je to velika moč, ki je na voljo celicam. Vzemite si čas in poiščite prepričanja, ki vas ovirajo, da bi iskreno uživali v svojem življenju in se ga veselili.

PREIDITE V STANJE ALFA 

Če želite utrditi svoje telesno, čustveno in duševno zdravje ter ublažiti stres, je priporočljivo, da vsak dan vsaj 15 minut preživite v tako imenovanem stanju alfa, kar pomeni, da znižate frekvenco električne aktivnosti možganov na 7 do 12 Hz (normalna dnevna zavest je pod vplivom visokega valovanja beta 14–30 Hz). Takšno stanje omogoča boljšo izkoriščenost desne polovice možganov. Prek desnega dela možganov ste povezani s svojo intuicijo oziroma razširjeno zavestjo. Tako pride do plodne zveze med levo polovico možganov, ki je intelektualna, in desno polovico možganov, ki je intuitivna.

KAJ SE DOGAJA MED MEDITACIJO

Med meditacijo smo v stanju alfa ali theta. Takrat doživljamo globoko enost – za nekatere je to doživetje boga, povezovanje z angeli, za druge izkustvo niča ali popolnega miru. Vsekakor pa nas to doživetje pomirja in pozabimo na vse skrbi in strahove. To je eden izmed vzrokov, da raziskave in znanstvene študije po skoraj vseh svetovnih univerzah opisujejo učinek meditacij kot zdravilen. Zmanjševanje stresa, krepitev imunskega sistema in odpravljanje depresije je le nekaj opisanih učinkov meditacije.

AKTIVACIJA ZDRAVILNIH MISLI

Udobno se usedite, vzravnajte hrbet, zaprite oči in sprostite telo. Za nekaj minut se osredotočite zgolj na svoje dihanje. Predstavljajte si svoje idealno mesto za sprostitev in se globoko sprostite. Postopoma s snopom bele svetlobe sprostite vse telo, od stopal pa vse do glave. Ko boste popolnoma sproščeni, začnite zdravilno aktivacijo pozitivnih misli. Vedno začnite s stavkom v prvi osebi ednine: »Odpiram se … zdravilnim močem vesolja.« »Sem v popolni usklajenosti s svojim notranjim vodstvom, ki me vodi in usmerja.« »S pozitivno naravnanimi mislimi pomagam svojemu telesu do zdravja, sreče in obilja.« Oblikujte lastne pozitivne misli, upoštevajoč svoj trdno zastavljeni cilj. Teh pozitivnih stavkov oziroma afirmacij ne ponavljajte le med vajo, ampak tudi večkrat čez dan. Ko boste končali, počasi odprite oči, se dobro pretegnite in raztegnite ter s svojo pozornostjo ponovno pridite v prostor, kjer se dejansko nahajate.