Rman

Zelišče, s katerim je Ahil zdravil svoje vojake

Mare Koren
24. 7. 2021, 16.47
Deli članek:

Če se v teh dneh sprehodite čez travnik do bližnjega gozda, lahko med travami uzrete rman, ki že steguje svoje bele do rožnate cvetove proti soncu. Veste, da so zel rmana v terapevtske namene uporabljala že indijanska plemena v Severni Ameriki?

Dreamstime
Rman nabiramo na mestih, kjer ni nevarnih škropil, in stran od ceste.

Rman je od nekdaj poznan kot zdravilna rastlina, ponekod pa ga dodajajo tudi jedem ali kot aromo pri varjenju piva. Pri nas ga kot zdravilno zel uporabljamo predvsem pri vročinskih stanjih, prehladu, gripi, gastrointestinalnih težavah, celjenju ran. Nepogrešljiv je kot analgetik pri glavobolih in kot blago pomirjevalo. Rman je ime dobil po Ahilu (Achillea millefolium L.), s katerim naj bi zdravil svoje vojake.

Ublažite vnetja in prebavne težave

Zaradi eteričnih olj in drugih učinkovin, ki jih vsebuje rman, se pogosto uporablja v ljudskem zdravilstvu za blaženje vnetij, prebavnih težav in prekomernega znojenja ter ustavlja krvavitve. V njem najdemo slaba dva odstotka eteričnega olja, flavonoide (kvercetin, rutin), salicilno kislino, vitamin C in folno kislino, čreslovine, grenčine, fruktozo, aminokisline in še bi lahko naštevali. Do danes je strokovnjakom uspelo izolirati že več kot sto spojin iz rmana. Izvleček rmana ima predvsem protimikrobno delovanje in je učinkovit proti mikroorganizmom, ki povzročajo prebavne motnje. Ugotovili so tudi, da ima antioksidativno delovanje, saj zmanjšuje oksidativne poškodbe krvnih celic. V ljudskem zdravilstvu se uporablja tudi pri spodbujanju teka in dispepsiji (bolečine v zgornjem delu trebuha) zaradi zmanjšanega izločanja želodčnih sokov. Prav tako deluje protivnetno in proti krčem. Zaradi širokega nabora sestavin je rman nepogrešljiv v času prehladih obolenj, uspešno deluje proti griži, driski in napenjanju. V pomoč bo tudi pri težavah z zlato žilo, povišanem krvnem tlaku, možganski in koronarni trombozi, za povrnitev teka in ob izostanku mesečnega perila. Nikar ne pozabimo še, da je spodbujevalec nastanka in izločanja vode ter uroantiseptik oziroma razkužilo za sečila.

Dreamstime
Rmanu pripisujemo številne koristne lastnosti. Poznan je po protimikrobnem, antioksidativnem, spazmolitičnem, uroantiseptičnem in še drugih delovanjih.

Pomoč na vrtu

Posajen rman na vrtu izboljša rast drugih rastlin, saj izboljšuje kakovost prsti. Koristen je tudi, ker odganja nekatere škodljivce, predvsem rastlinojede žuželke, in privablja druge, ki plenijo škodljivce.

Neželeni učinki

Pri uporabi se lahko pojavijo preobčutljivostne reakcije, ki se kažejo s srbenjem in vnetjem kože. Pri bolnikih z epilepsijo, nosečnicah ter doječih materah je rman kontraindiciran.