Za vas smo pripravili naravne rešitve, ki vam bodo pomagale pregnati to nadležno napihnjenost, zaradi katere smo včasih videti kot nosečnice, četudi nismo noseče. Nastrgajte nekaj sveže ingverjeve korenine tako, da dobite čajno žličko ingverjeve kaše. Kaši dodajte žličko limonovega soka in mešanico pojejte takoj po jedi.

Kumina in janež

Po vsakem obroku lahko za manj napenjanja in napihnjenosti prežvečite in nato poplaknete s približno pol skodelice tople vode polovičko do eno žličko posebne začimbne mešanice, ki jo pripravite tako, da v enakovrednem razmerju zmešate pražena semena kumine, janeža in ajovana (semena indijske zelene).

kumina
Dreamstime
Kumina olajša prebavljanje zeljevk (zelje, ohrovt, brokoli, cvetača in podobno).

Oglje

Tablete iz oglja niso uporabne samo na potovanju. Če boste po kosilu, ki vam po navadi povzroča veliko težav z napenjanjem, zaužili dve tableti iz oglja, bo to absorbiralo pline in pomagalo preprečiti napenjanje.

Dodatek k stročnicam

Če ste že ugotovili, da so glavni vzrok napenjanja in napihnjenosti stročnice, jih pred kuhanjem vedno dobro namočite, saj boste tako odpravili največji del težave. Med kuhanjem jim obvezno dodajte lovorov list, proti koncu priprave pa še sol in druge začimbe, ki bodo olajšale prebavo: baziliko, majaron, timijan, šetraj in meto, pa tudi čili.

Čebula in por

Velikokrat sta za prebavne težave kriva čebula in por, ki ju nekateri zaradi tovrstnih težav raje sploh ne jedo. Pa ni treba, da je tako. Če že uporabljate čebulo in por, ju nikoli preveč ne cvrite, temveč ju pecite na mlačnem olju in le tako dolgo, da rahlo spremenita barvo oziroma ju zavonjate. Predvsem preveč ocvrta čebula je zelo težko prebavljiva, zato lahko povzroča različne prebavne motnje, tudi napihnjenost.

Čudežna kumina

Kumina je odlična začimba, ki poleg tega, da deluje antibiotično, olajša prebavljanje zeljevk (zelje, ohrovt, brokoli, cvetača in podobno). Zeljevke namreč gostijo različne vrste bakterij, ki v prebavilih, milo rečeno, podivjajo in zato rade napenjajo. Da bo kumina zares delovala, jo pred uporabo strite in zmeljite ter jo dodajte že v času kuhanja, da bo lahko sprostila vse svoje pozitivne učinkovine. Podoben učinek imajo tudi bazilika, cimet, čili, janež, klinčki in semena koriandra.