Zapleti pogostejši pri moških

Pri polovici hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 nastopijo zapleti, kaže raziskava

L.K./STA
16. 7. 2021, 19.43
Posodobljeno: 16. 7. 2021, 19.45
Deli članek:

Podatki tudi kažejo, da so zapleti pogostejši pri moških. Več kot četrtina bolnikov, ne glede na starost in spol, ob odhodu iz bolnišnice ni bila sposobna skrbeti sama zase.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Pri kar polovici obolelih s covidom-19, ki zaradi hujšega poteka bolezni pristanejo v bolnišnici, nastopijo različni zdravstveni zapleti, je pokazala obsežna raziskava, danes objavljena v znanstveni reviji Lancet. Kot poudarjajo avtorji, izsledki kažejo na pomemben kratko- in dolgoročen vpliv covida tako na bolnike kot zdravstveni sektor.

V raziskavo so vključili podatke o več kot 70.000 bolnikih, ki so se zaradi covida-19 zdravili v več kot 300 britanskih bolnišnicah. Kot so ugotovili, so najpogostejši zapleti težave z jetri in ledvicami, a tudi nevrološke in kardioviskularne težave so široko prisotne.

Število komplikacij je visoko celo med mladimi in pred covidom zdravimi bolniki, saj kar 27 odstotkov starih od 19 do 29 let ter 37 odstotkov starih od 30 do 39 let poroča o najmanj enemu zapletu. Podatki tudi kažejo, da so zapleti pogostejši pri moških. Več kot četrtina bolnikov, ne glede na starost in spol, ob odhodu iz bolnišnice ni bila sposobna skrbeti sama zase.

Raziskava je sicer vzela pod drobnogled zaplete, ki so ločeni od t. i. dolgotrajnega covida, za katerega so značilni več tednov ali celo več mesecev trajajoči simptomi, ki so neposredno povezani s to boleznijo.

Avtorji raziskave opozarjajo, da bi morali njihove izsledke upoštevati politični odločevalci pri načrtovanju dolgotrajnejše podpore ljudem, ki so preboleli covid-19. Osredotočanje zgolj na tiste, ki so zaradi covida umrli, vodi v podcenjevanje dejanskih posledic pandemije, še posebej ko gre za mlade, ki covid praviloma preživijo.

"To delo je v nasprotju s sedanjimi ocenami, da je covid-19 nevaren le pri ljudeh s spremljajočimi boleznimi in starejših," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izpostavil eden od avtorjev raziskave, profesor Calum Semple z Univerze Liverpool.

Kot je še pojasnil, je mogoče iz resnosti bolezni sklepati, da bodo nastopile komplikacije, tudi pri mlajših ljudeh, zato je za preprečevanje teh komplikacij nujna strategija primarne strategije preprečevanja, to pa pomeni predvsem cepljenje.