Obstajajo različne vrste kožnega raka, med njimi pa je najnevarnejši maligni melanom, katerega pojavnost med vsemi vrstami malignih obolenj najbolj narašča. Leta 1950 je bila verjetnost, da bo človek do sedemdesetega leta zbolel za malignim melanomom, 1 : 1500, do danes pa je narasla že na 1 : 70. Med najuspešnejše ukrepe spadata izogibanje sončnim žarkom in zgodnje odkrivanje novonastalih sprememb na koži. Zavedati se moramo, da kar osemdeset odstotkov nevarnih ultravijoličnih žarkov prejmemo nevede, ko se sprehajamo po mestu, med vožnjo avtomobila in celo v stanovanju, če imamo velika okna, v sobi pa veliko ogledal. Tudi kadar je oblačno in je UV-indeks visok, nas lahko pošteno opeče. Zaščitimo se, kolikor je mogoče, kožo vsega telesa pa si redno, na dva ali tri mesece, temeljito pregledujmo. Vsakdo bi moral vsaj enkrat na temeljit pregled k dermatologu, ki mu bo svetoval o pogostosti takšnih preventivnih srečanj.

Še zlasti nevarne so spremembe v velikosti, barvi, obliki robov ali debelini znamenj in drugih tvorb, zato jih takoj pokažimo svojemu zdravniku.

Kožni rak ali melanom?

Poznamo veliko vrst kožnega raka, ki se med seboj razlikujejo glede na vrsto celic, iz katerih nastanejo tumorji. Najpogostejši so bazalnocelični karcinom, ploščatocelični karcinom in melanom. Medtem ko je pri prvih dveh zdravljenje običajno uspešno, ima melanom razmeroma slabo prognozo. Ozdravljiv je le, če ga odkrijemo dovolj zgodaj. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije zboli za kožnim rakom od dva do tri milijone ljudi na leto, od tega je 132 tisoč melanomov. Ta rak povzroči največ smrti v najbolj produktivnem življenjskem obdobju, med tridesetim in štiridesetim letom.

Kako prepoznamo melanom

Zanimivo je, da se vsak tretji melanom razvije iz že obstoječega kožnega znamenja, pozorni pa moramo biti tudi na novonastale rašče. Melanom v zgodnjih stadijih ni nujno dvignjen nad kožo, temveč se lahko pojavi v številnih, nenavadnih oblikah. Še zlasti nevarne so spremembe v velikosti, barvi, obliki robov ali debelini znamenj in drugih tvorb, zato jih takoj pokažimo svojemu zdravniku. V rizično skupino za razvoj melanoma spadajo ljudje s svetlo poltjo in svetlimi ali rdečimi lasmi, katerih koža na soncu hitro pordeči in ne porjavi, in ljudje z veliko pigmentnih znamenj ali z netipičnimi znamenji.