Rak nosnega žrela

Težka pot Dušana: Opomogel si je s konopljo

Lidija Jež / Revija Zarja Jana
17. 7. 2021, 12.05
Deli članek:

Letos spomladi je po devetih letih zdravljenja Dušanu Zatežiću njegov onkolog dejal, da mu ni treba več hoditi na kontrole, ker je zdrav. Pri 41 je zbolel, sedaj je na pragu abrahama; vmes pa so bila obdobja, ko je njegovo življenje viselo na nitki. »Misel na sina Maja, ki je bil star osem let, ko sem zbolel, in misel na ženo Sanjo me je držala pokonci. Za vse na svetu ju ne bi zapustil, zato sem bil stoodstotno naravnan na preživetje.« Zato je zdržal tudi, ko je bilo neznosno.

Zarja Jana
Dušan Zatežić je po ozdravitvi svojo pozornost namenil raziskovanju konoplje in njenih zdravilnih učinkov.

Rak se je pojavil brez predhodnih znakov ali kakršnih koli težav. »Zvečer sem šel zdrav spat, zjutraj pa sem se zbudil z otečeno desno bezgavko na vratu in zelo slabo sem se počutil. Tistega dne se je v Ljubljani začela dvodnevna službena  konferenca, ki je nisem smel zamuditi ...« Toda ni dolgo zdržal, saj ga je vse bolj kuhala vročina in vse slabše se je počutil. Na urgenci v Novem mestu, kjer je doma, so ga zadržali, nato je na oddelku ORL preležal nekaj dni; temperatura in bolečina sta izginili, oteklina na vratu je delno uplahnila, zatrdlina pa je ostala. Številne preiskave niso dale odgovora o vzroku za te težave, zato so ga poslali še na preiskave v Ljubljano. CT je pokazal, da gre za tumor v nosnem žrelu, ki je zelo redka oblika raka. »Samo« en centimeter je bil velik, toda ni bil operativen, saj je bil na mestu, ki je močno oživčeno; poleg tega so se metastaze že razširile na bezgavke. »Bilo je tako neverjetno slišati, da je šok prišel za menoj,« pravi Dušan.

Predpisali so mu 36 obsevanj in tri kemoterapije; vsaka je trajala en teden, nato je štirinajst dni njegovo telo počivalo. Obsevanje je potekalo vzporedno s kemoterapijo. Po prvi kemoterapiji je bilo vse v redu, že na naslednjo pa je reagiral povsem drugače, in ko je že mislil, da huje ne more biti, je bil pri tretji še na večji preizkušnji. Vsak teden je izgubil sedem kilogramov – vse, kar je užil, je izbruhal in počutil se je neskončno slabo. Ko so bile tri kemoterapije mimo, pa je zdravnik zadovoljen dejal: »No, pa smo na polovici.« Te informacije Dušan kar ni mogel sprejeti, treh dodatnih kemoterapij njegovo telo ne bi preneslo. Toda šlo je za življenje ... Pravi, da ne ve, kako je prestal še dve naslednji kemoterapiji, toda zaupal je, da je to prava pot. Ob prihodu v bolnišnico je tehtal 96 kg, po petih kemoterapijah pa le še 68 kg. Ko so ga priklopili na infuzijo s fiziološko raztopino, ker sam ni bil sposoben zaužiti ničesar, je bil tako dehidriran, da je plastično steklenico stisnilo skupaj ...Tudi zdravnica je ugotovila, da diši po acetonu (ob dehidraciji telo proizvaja aceton). Zadnja, šesta kemoterapija pa je bila enaka prvi in prestal jo je brez večjih težav.

Duh, mnogo močnejši od telesa

Marsikaj se je pri njem spremenilo, poleg nenehne slabosti in bolečin je za nekaj časa izgubil okus, hkrati pa se mu je močno okrepil voh. Prav to ga je dodatno prizadelo, saj so ga določene vonjave nenehno silile na bruhanje.

Posledica 36 obsevanj je bila opečena koža na vratu. Za obsevanje so mu izdelali masko po meri, v kateri je bila njegova glava negibna; toda slabost, ki ga je pogosto obšla, mu je vzbujala strah, da bo prišlo v tej negibni drži do bruhanja. Z vsemi silami, kar jih je premogel (več moči je imel v svojih mislih in čustvih kot v telesu), je skušal to premagovati. Spomni se, kako se mu je vrat lupil od opeklin in kako potrpežljivo, pazljivo ter zanj neboleče so sestre menjavale ovoje. »Za vse na onkološkem inštitutu imam same pohvale. Vsi, od zdravnikov do čistilk, so zelo prijazni, pozorni, zelo skrbni in človeško topli. Nikoli se nisem počutil kot številka!«

Pomoč in nova bitka

Ko je zvedel, da ima raka, je poiskal stik z aktivisti na področju medicinske konoplje, se pri njih učil in znanje kar vsrkaval ter preverjal in primerjal izkušnje. »Na onkološkem inštitutu sem takrat le tu pa tam slišal kaj o konoplji, danes pa je vse drugače. Bolniki odprto govorijo o njej, saj okrepi telo, lajša bolečine, zdravi ...« Vesel je, da je dobil prave in zanesljive informacije, saj mu je konoplja, ki se jemlje na več načinov  – ob uradnem zdravljenju – zelo pomagala. Predvsem za svečke, ki učinkujejo na celo telo, pravi, da so »zakon«.

Toda po zaključenem zdravljenju je ostal tudi brez dela, kar je spet zahtevalo veliko njegovih moči. Nove izzive je poiskal na področju konoplje, ki ga je – zaradi izkušnje z boleznijo, ki se je  k sreči dobro iztekla – vse bolj zanimalo. Svojo pozornost je namenil raziskovanju konoplje in njenih zdravilnih učinkov. Ob tem se mu je porodila ideja o ustanovitvi spletne trgovine DobroZate, ki ponuja vse za notranjo in zunanjo vzgojo rastlin. Sčasoma je spletna trgovina dobila tudi prodajalnico, kjer kupci radi poklepetajo z Dušanom, saj je kot enciklopedija za to rastlino. Upa, da se bo zakonodaja na področju konoplje za medicinske namene kmalu spremenila in da bo ljudem ta rastlina ponujena kot dopolnilo uradnemu zdravljenju ter podpora za premagovanje marsikatere zdravstvene tegobe.

Ponovno nasmejan

»Na onkološkem inštitutu sem takrat le tu pa tam slišal kaj o konoplji, danes pa je vse drugače. Bolniki odprto govorijo o njej, saj okrepi telo, lajša bolečine, zdravi ...« Vesel je, da je dobil prave in zanesljive informacije, saj mu je konoplja, ki se jemlje na več načinov – ob uradnem zdravljenju – zelo pomagala. Predvsem za svečke, ki učinkujejo na celo telo, pravi, da so »zakon«.

Več zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Zarja Jana.

Zarja Jana
naslovnica