Zdravi zobje

Tudi na dopustu poskrbimo za temeljito ustno higieno

Tea Dečman
18. 7. 2021, 10.55
Deli članek:

Vsakdo pozna glavna pravila osnovne ustne higiene, ki poskrbi za to, da so naši zobje vedno zdravi in bleščeči, nasmeh pa širok. Kaj pa storiti, ko osnovna ustna higiena ni tako dostopna?

dreamstime
Dolga pot z letalom ne bi smela biti ovira pri skrbi za ustrezno ustno higieno, obenem pa lahko kupite manjšo zobno ščetko in kremo, ki ju boste lahko nosili v eksotične kraje.
      PREVIDNO S KISLIM!           Citrusi v velikih količinah negativno vplivajo na zobe, saj močne kisline poškodujejo zobno sklenino. Zato si po vsaki limonadi usta splaknite z vodo.

Kaj takega se velikokrat zgodi prav v času dopustov in potovanj, ko ves dan ne morete poseči po ščetki in zobni kremi. Včasih morate glede ustne higiene razmišljati vnaprej in potovanje ali dopust načrtovati tudi z mislijo na zdravje.

Dolga pot z letalom ne bi smela biti ovira pri skrbi za ustrezno ustno higieno, obenem pa lahko kupite manjšo zobno ščetko in kremo, ki ju boste lahko nosili v eksotične kraje. Ne pozabite, da so na voljo tudi zobne tabletke, ki delujejo podobno kot zobna krema in zavzamejo manj prostora v vaših kovčkih. Vseeno se potrudite, da si boste zobe temeljito očistili vsaj dvakrat na dan; zjutraj, ko vstanete, in zvečer tik pred spanjem. V vmesnem času pa si usta po obrokih izperite z vodo, ki bo stanje v ustni votlini nekoliko nevtralizirala, odstranila pa bo tudi večje tujke, ki bi lahko ostali skriti med zobmi in negativno vplivali na okolico.

Prehrana je pomembna

Na zdravje zob vpliva tudi prehrana, na katero na potovanjih velikokrat nimate popolnega vpliva. Hkrati pa na stanje zob vplivajo nekatera živila, ki jih štejemo med zdrava in so poleti zelo priljubljena, a lahko predvsem pri pomanjkanju ustrezne higiene negativno vplivajo na stanje v ustni votlini. Zato tudi na potovanjih uživajte hrano, ki krepi zdravje ustne votline, je bogata z vitamini, minerali, antioksidanti. Pomembno je izogibanje živilom, ki se lepijo na zobe, sladkim živilom in pijačam. Tudi kisla živila lahko škodijo zobem, zato naj kozarcu osvežilne limonade sledi splakovanje ust z navadno vodo. S tem nevtraliziramo učinek kislin na zobno sklenino.

Še nasvet

Pred dopustom obiščite zobozdravnika, predvsem če imate z zobmi težave. Zagotovo si ne želite, da bi sredi dopusta v tujini postale še izrazitejše. Če nimate vedno dostopa do ustreznih pripomočkov za čiščenje zob, postopek kar se da dobro opravite takrat, ko imate možnost. Ne pozabite na zobno nitko, ki ne bo zavzela veliko prostora, lahko pa izrazito pripomore k boljši higieni.

Dreamstime
Če nimate vedno dostopa do ustreznih pripomočkov za čiščenje zob, postopek kar se da dobro opravite takrat, ko imate možnost.