Domač ržen šampon

Dvakrat na mesec si lase operite z rženo moko

Tea Dečman
6. 7. 2021, 21.20
Deli članek:

Ržena moka je nepogrešljiva sestavina pri peki kruha in žemelj. Uporabite pa jo lahko še za kaj več, med drugim tudi za umivanje las. Čisto zares.

dreamstime
Domač ržen šampon uporabite dvakrat na mesec.
Umivanje s pšenično ali pirino moko (obe vsebujeta gluten) ni učinkovito, saj pri mešanju z vodo nastane gosto testo, ki se z las zelo težko izpere. 

Ali se trudite izogibati plastični embalaži in sintetičnim kozmetičnim izdelkom v kopalnici ter iščete alternative klasičnim negovalnim sredstvom? Potem preizkusite umivanje las z rženo moko. Sliši se neverjetno, vendar deluje, lasje po umivanju niso ne mastni ne obteženi, temveč lahkotno padajo na ramena in so zračni. Kot bi bili umiti s pravim penečim se šamponom.

Osnovni napotki

Za umivanje las potrebujete naslednje: za zelo kratke lase: 2 žlici ržene moke + 120–130 ml vode; za srednje dolge lase (do ramen): 4 žlice ržene moke + 240 ml vode; za dolge lase: 6 žlic ržene moke + 340–370 ml vode. Izberite pravo moko za svoje lase: tanki in ravni lasje: ržena moka tipa 1150; debeli, močni in skodrani lasje: polnozrnata ržena moka.

Postopek umivanja

Moka naj bo bio kakovosti in nasujte jo v manjšo posodo. Mlačno vodo počasi prilivajte k moki in hkrati mešajte z metlico za sneg, da dobite srednje gosto zmes. Mešanico pustite 15 minut počivati. Če bi si radi le umili lase, zadostuje že nekaj minut, za več nege in pri manj mastnih laseh pa lahko mešanico pustite stati od dve uri do čez noč. Navlažite lase, kot bi jih pri običajnem umivanju. Gelirano mešanico moke razporedite po lasišču, pramen za pramenom, in masirajte. Pustite učinkovati od 2 do 15 minut, odvisno od tega, ali si lase le umivate ali jih želite tudi negovati. Lasišče temeljito sperite s toplo vodo, čisto na koncu lase oplaknite z mrzlo vodo za lepši sijaj. Mrzli vodi lahko primešate tudi malo kisa ali limoninega soka, da lasišče dodatno osvežite. Pri kratkih laseh boste za mrzel obliv potrebovali 500 ml hladne vode in eno žlico jabolčnega kisa, pri dolgih laseh pa liter mrzle vode in dve žlici jabolčnega kisa. Če med lasmi kasneje še najdete ostanke moke, jih preprosto odstranite z glavnikom ali krtačo.

Rezultat

Uporabniki domačega rženega šampona poročajo, da so njihovi lasje že po prvem umivanju zelo sijoči in pričeska bolj polna. Lasje so videti zdravi, negovani in močni. Uporaba ržene moke za umivanje las se priporoča dvakrat na mesec, oziroma kadar imate več časa za umivanje. Vmes pa za umivanje las uporabljajte trdi šampon.

Zakaj ravno ržena moka?

Ržena moka učinkuje protibakterijsko in čistilno, vsebuje beljakovine, vitamine E in B ter minerale (cink, železo), ki so nepogrešljivi za zdravje las. Njen škrob je kot emulgator, ki vodo povezuje z maščobo, zato z las dobro spira sebum. Sicer pa ima ržena moka še kopico drugih prednosti pred običajnimi šamponi. Ne vsebuje parabenov, silikonov, alkohola in dražilnih tenzidov, zato jo lasje in lasišče zelo dobro prenašajo. Ima nevtralno pH-vrednost, 5,5, kar je enako vrednosti naše kože. Tako tudi občutljivo lasišče ostane v ravnovesju. Pomaga pri mastnih laseh in prhljaju ter deluje protivnetno in vlažilno. Šampon iz ržene moke je primeren tudi za vegane in neškodljiv za okolje. Kdor si umiva lase z rženim šamponom, ne koristi le svojim lasem, ampak tudi okolju.

dreamstime
Škrob v moki je kot emulgator, ki vodo povezuje z maščobo, zato z las dobro spira sebum.