Zdravje

Močne vezi, gibki sklepi: vpliv glukozamina na zatrdelost in bolečine

Tea Dečman
4. 7. 2021, 21.24
Posodobljeno: 4. 7. 2021, 21.24
Deli članek:

Glukozamin je aminosladkor, ki se nahaja v skoraj vseh telesnih tkivih, največ pa ga je v vezivnem tkivu in hrustancu.

Elements envato
Telo glukozamin uporablja za proizvodnjo drugih kemikalij, ki sodelujejo pri izgradnji kit, vezi, hrustanca in goste tekočine, ki obdaja sklepe.

Glukozamin je aminosaharid, ki ga v telesu najdemo v hrustancu in nekaterih organih. Je sestavni del celičnih sten oziroma njihovih površin ter vezivnih strukturnih molekul v celicah. Glukozamin ima izjemno pomembno vlogo v gradnji sklepov oziroma njihovih sestavnih delov, saj sodeluje pri nastanku kit, vezi, kosti, sklepne tekočine, nepogrešljiv pa je tudi v drugih delih telesa, na primer v nohtih in koži.

O razgradnji hrustanca

Telo glukozamin uporablja za proizvodnjo drugih kemikalij, ki sodelujejo pri izgradnji kit, vezi, hrustanca in goste tekočine, ki obdaja sklepe. Pri nekaterih posameznikih z osteoartritisom se hrustanec razgradi in postane tanek. To povzroči večje trenje, bolečine in togost sklepov. Raziskovalci menijo, da lahko uporaba dodatkov glukozamina poveča hrustanec in količino tekočine, ki obdaja sklepe, ali pomaga preprečiti razgradnjo teh snovi oziroma morda oboje. O vplivu glukozamina na bolezni in telesna stanja pričajo številne raziskave.

Osteoartritis

Glukozamin sulfat oziroma njegova peroralna uporaba lahko nekoliko olajša bolečine ljudem z osteoartritisom kolena. Nekatere raziskave kažejo, da bi lahko tudi upočasnil degeneracijo kolenskega sklepa, povezano z osteoartritisom. Potrebnih je več študij, da bi ugotovili koristi dodatkov glukozamin sulfata za artrozo kolka, hrbtenice in roke.

Revmatoidni artritis

Zgodnje raziskave kažejo, da lahko peroralna uporaba glukozamin hidroklorida zmanjša bolečine, povezane z revmatoidnim artritisom. Raziskovalci sicer niso opazili ublažitve vnetja, bolečin ali otečenosti sklepov.

Alergija, astma in glavkom

Ker lahko glukozamin izvira iz lupinarjev, lahko pri posameznikih z alergijo na školjke tak izdelek povzroči alergijsko reakcijo. Pri jemanju naj bodo pazljivi tudi posamezniki z astmo, saj jo lahko poslabša. Prav tako obstaja skrb, da bi glukozamin lahko zvišal očesni tlak. Svetujemo, da se posamezniki z glavkomom pred jemanjem glukozamina posvetujejo s svojim zdravnikom.

Najboljši naravni viri

Najboljši vir dodatnega glukozamina so prehranska dopolnila, saj so prehranski viri tega hranila le redki. Sorazmerno veliko glukozamina vsebujejo lupine oziroma oklepi rakovic, ostrig in kozic. Tudi za prehransko dopolnilo se glukozamin pridobiva iz lupinarjev ali izdeluje v laboratoriju. Obstaja več oblik glukozamina.