Zdravje

S pametno izbiro živil do lepe kože in močnih kosti

Tea Dečman
20. 6. 2021, 21.00
Deli članek:

Ste se kdaj vprašali, ali je mogoče s prehrano spodbuditi naravno tvorbo kolagena v telesu? Berite naprej in izvedeli boste več o živilih, s katerimi lahko izboljšate zdravje kože, sklepov in kosti.

Dreamstime
Ta okusni sadež je dobra pomoč pri krepitvi zdravja kože in tvorbi kolagena.

Vitamini C, A in K igrajo veliko vlogo pri proizvodnji kolagena in zelenolistnata zelenjava jih vsebuje ogromno. Poskusite jesti več zelenolistnate zelenjave, kot so špinača, ohrovt, blitva, rukola in zeleni del rdeče pese. Če vam okus zelenolistnatezelenjave ni všeč, poskusite vmešati špinačo ali ohrovt v smuti. Ostale sestavine bodo prekrile okus zelenjave.

Omega 3

Avokado se ponaša s kremasto strukturo in visoko nasitnostjo ter visoko vsebnostjo maščobnih kislin omega 3 in vitamina E, ki se borijo proti prostim radikalom. Ta okusni sadež je dobra pomoč pri krepitvi zdravja kože in proizvodnji kolagena. Tudi lanena semena so vir rastlinskih maščobnih kislin omega 3. To so dobre maščobe, ki zmanjšujejo tveganje za pojav srčno-žilnih bolezni in pripomorejo k proizvodnji kolagena.

Česen

Naša sapa je po uživanju česna sicer nekoliko neprijetna, a česen vsebuje tavrinsko in lipojsko kislino, ki pomagata pri obnovi kolagena. Je tudi odličen vir žvepla, minerala, ki je nujen pri tvorbi kolagena. Pomaga podpirati strukturo vezivnega tkiva.

Gobe

Gobe vsebujejo cink, vitamine skupine B, kalij, magnezij in prehransko vlaknino. Cink in baker sta minerala, ki pomagata povečati funkcijo antioksidantov. To vodi do boljše proizvodnje kolagena.

Indijski oreščki

Ko si boste naslednjič zaželeli nekaj prigrizniti, si namesto navadnih sladkarij privoščite skodelico indijskih oreščkov. Bogati so s cinkom in bakrom, ki oba spodbujata tvorbo kolagena v telesu. Povrhu so polni zdravih maščob, zato lahko pomagajo tistim, ki želijo preoblikovati telo ali pridobiti mišično maso. Da bi še povečali koristi kolagena, poskrbite za zdrav življenjski slog z zdravim prehranjevanjem, redno telovadbo in mnogo počitka. Kljub vsemu tudi nezdrave življenjske navade slabijo proizvodnjo kolagena.