Zdravje

Ob toplotnem udaru je ključna medicinska pomoč

Tea Dečman
20. 6. 2021, 14.42
Deli članek:

Vremenska nihanja so letos izjemna, dolgotrajnemu deževju in za pozno pomlad neznačilnemu hladu je tako rekoč čez noč sledil preskok na poletne temperature.

Dreamstime
Osebi, pri kateri se pojavi motnja zavesti, tekočine ne smete ponujati.

V prihajajočih dneh, ko naj bi zunanje temperature na hitro dosegle več kot 30 stopinj Celzija, ne velja pozabiti na ključne trenutke, ki lahko človeka – velja zlasti za starejše ljudi s kroničnimi obolenji – obvarujejo pred posledicami predolge izpostavljenosti povečanim toplotnim obremenitvam, kajti te lahko povzročijo tudi drugačno učinkovanje zdravil. Kaj storiti, kako preprečiti zaplete? V Centru za geriatrično medicino ljubljanskega UKC so pripravili konkretne nasvete za ukrepanje – tudi če pride do toplotne izčrpanosti ali toplotnega udara.

Zdravila za pritisk

Poleti se učinkovitost zdravil za zniževanje krvnega tlaka lahko poveča, saj zaradi visokih temperatur z znojenjem izgubljamo več tekočine kot sicer. Zato poleti velja nasvet: dvojno merjenje krvnega tlaka čez dan – sede in stoje. Podobno velja pri uporabi zdravil za odvajanje vode, ki lahko poleti povzročijo čezmerno izsušenost telesa.

Preventiva

V tem času se velja zadrževati v ohlajenih prostorih oziroma v senci. Prostore je treba zračiti ponoči, medtem ko naj bodo čez dan okna zaprta. Treba je piti več vode kot sicer – prej, preden človek začuti žejo. Ledeno hladne pijače niso dobra izbira, saj lahko dražijo prebavila, medtem ko alkoholne pijače, kava (kofein) in pravi čaj (teofilin) povečujejo izločanje vode, zato njihovo uživanje v tem času ni priporočljivo.

Sprejmite pomoč

Med priporočili, s katerimi se starejši lahko zavarujejo pred poslabšanjem zdravstvenega stanja zaradi toplotnih obremenitev, zagotovo velja upoštevati tudi nasvet glede dogovora s sosedi, sorodniki ali prijatelji, da se občasno oglasijo in preverijo, kako je z vašim počutjem – navsezadnje je malo prijetnega druženja in klepeta vedno dobrodošla sprememba; osnovni razlog za obisk je v takem primeru drugotnega pomena, po drugi strani pa lahko nekomu reši življenje.

Kako ukrepati v primeru toplotne izčrpanosti

Toplotna izčrpanost je prepoznavna po močnem znojenju in onemoglosti, koža je hladna in bleda, utrip hiter in šibek, pojavita se omotica in slabost, lahko tudi bruhanje. Nemudoma se je treba umakniti v hladnejše prostore, se uleči in si razrahljati oblačila, piti veliko, vendar po požirkih, se hladiti z navlaženimi tkaninami in ventilatorjem. Če se pojavi bruhanje in če to ni le enkraten dogodek, je treba takoj poklicati zdravnika.

Kaj pa toplotni udar?

Znaki toplotnega udara pa so: močno povišana telesna temperatura (nad 39 stopinj Celzija), koža je vroča in pordela, utrip je hiter in močan, lahko se pojavijo tudi motnje zavesti in krči. Če pride do toplotnega udara, čakanje ni dopustno – takoj je treba poklicati številko 112! Medtem ko čakate na strokovno pomoč, je obolelega treba namestiti v hladen prostor in ga hladiti bodisi s hladnimi navlaženimi tkaninami bodisi s hladno kopeljo. Osebi, pri kateri se pojavi motnja zavesti, tekočine ne smete ponujati.