domača zdravila

Kožne tegobe lahko blažimo z naravnimi sredstvi

Tea Dečman
5. 6. 2021, 20.18
Posodobljeno: 5. 6. 2021, 21.37
Deli članek:

Domača zdravila in naravni tretmaji lahko pomirijo suho in srbečo kožo, ki je značilna za bolnike z ekcemom.

Profimedia
Kokosovo olje vsebuje zdrave maščobne kisline, ki lahko koži dodajo vlago.

Za preprečevanje ali obvladovanje ekcema, zlasti ko so simptomi najhujši, lahko uporabljamo kreme in naravne izdelke ter uvajamo prehranske in življenjske spremembe. Naravne snovi, kot sta gel aloe vere in kokosovo olje, lahko navlažijo suho, razpokano kožo, pa tudi pomagajo v boju proti vnetjem in škodljivim bakterijam, zmanjšajo oteklino in preprečijo okužbo. Treba je sicer poudariti, da naravna zdravila ekcema ne morejo ozdraviti, a lahko pomagajo obvladovati simptome in preprečevati izbruhe.

Gel aloe vere

Uporabite lahko alojin gel, ki se pridobiva neposredno iz rastline. Gel vsebujejo listi rastline aloe vera. Ljudje ga že stoletja uporabljajo za zdravljenje številnih bolezni. V sistematičnem pregledu študij iz leta 2015 so raziskovalci proučevali učinke aloje na zdravje ljudi. Poročali so, da ima gel antibakterijske in protimikrobne lastnosti, krepi imunski sistem in celi rane.

Kako ga uporabiti

Gel lahko kupite v zdravstvenih trgovinah ali prek spleta ali pa si omislite rastlino aloe vere in pridobite gel neposredno iz njenih listov. Če ga kupujete, izbirajte izdelke z malo sestavinami – določeni izdelki namreč vsebujejo konzervanse, alkohol, dišave in barve, ki lahko dražijo že tako občutljivo kožo. Alkohol in druge sestavine, ki kožo izsušujejo, lahko ekcem poslabšajo. Začnite z majhno količino gela, da preverite občutljivost kože. Včasih lahko aloe vera povzroči pekoč občutek, na splošno pa je varna in učinkovita, tako pri odraslih kot otrocih.

Dreamstime
Ljudje že stoletja uporabljajo gel aloe vere za zdravljenje številnih bolezni.

Koloidna ovsena kaša

Koloidna ovsena kaša je narejena iz ovsa, znanega tudi kot Avena sativa, ki je bil zmlet in kuhan, da bi pridobil zdravilne lastnosti. Študija iz leta 2015 poroča, da ima koloidni ovseni losjon antioksidativne in protivnetne lastnosti, zato zmanjšuje suhost kože, hrapavost in intenzivnost srbenja. Glede na rezultate randomiziranega kontroliranega preizkušanja je koloidna krema z ovseno kašo delovala dobro.

Kopel

Kopanje koži zagotavlja vlago in je pomemben del zdravljenja ekcema. Pri kožnih boleznih, kot je ekcem, potrebuje koža dodatno vlago, saj zunanja plast ne deluje, kot bi morala. Toda pri nekaterih lahko umivanje kožo izsuši in poslabša ekcem. To se lahko zgodi, če uporabljamo pretoplo ali prehladno vodo, če se umivamo z napačnim milom ali pa če kože kasneje ustrezno ne navlažimo. Izogibajte se prepogostim kopelim.

Kokosovo olje

Kokosovo olje vsebuje zdrave maščobne kisline, ki lahko koži dodajo vlago, torej tudi pomagajo ljudem s suho kožo in ekcemom. Deviško kokosovo olje lahko kožo zaščiti, saj pomaga v boju proti vnetjem in izboljša zdravje kožne pregrade. Hladno stiskano deviško kokosovo olje nanesite neposredno na kožo po kopanju, in sicer večkrat na dan. Uporabite ga pred spanjem, da bo koža čez noč navlažena. Ljudje, ki so alergični na kokos, sicer ne smejo uporabljati kokosovega olja!