Revmatične težave so pogost spremljevalec starejših ljudi, nekatere oblike revmatičnih obolenj prizadenejo kar do 80 odstotkov te populacije. Za zdravljenje se uporablja več vrst zdravil: protibolečinska zdravila, nesteroidni antirevmatiki, zdravila, ki vplivajo na imunski odziv in tako umirjajo vnetje, ter še nekatera druga. Ob tem pa si pri lajšanju težav lahko pomagamo tudi sami.

Pijte sok in čaj iz kopriv

V ljudski modrosti »Če padeš v koprive, vsaj revme ne boš imel« je več resnice, kot bi si morda kdo mislil. Koprive res pomagajo omiliti bolečine v sklepih, že stari Rimljani so si prav z njimi pomagali pri revmatičnih obolenjih, starogrški misleci pa so koprivo častili kot eno najbolj zdravilnih rastlin, ki naj bi telo varovala pred različnimi obolenji vse leto. Revmatikom se tako priporoča pitje soka ali čaja iz kopriv, saj koprivni listi spodbujajo izločanje strupov iz telesa, pomagajo pri zniževanju krvnega pritiska ter blažijo bolečine v sklepih in mišicah.

Češnje zoper vnetno bolečino

Ob težavah, ki jih prinaša revma, si lahko pomagate tudi s češnjami. Vsakodnevno pitje dveh decilitrov soka iz češenj namreč znanstveno dokazano pomaga lajšati bolečine revmatikov. Zlasti črne češnje so bogat vir antocianidinov, ki poskrbijo za protivnetno delovanje. Češnje znižujejo raven sečne kisline ter tako blažijo revmo in putiko. S češnjevimi koščicami napolnite blazino, jo ogrejte in položite na boleči predel telesa; to pomaga lajšati bolečine v mišicah, sklepih in kosteh – toplota namreč mišice sprošča in izboljšuje prožnost tkiva. Boleče predele ogrevajte od 15 do 20 minut.

Mazilo iz česna

Za naravno lajšanje bolečin si lahko pripravimo tudi domače mazilo iz česna. Česen je močan antibiotik, ki premaga številne bolezni. Za mazilo strite štiri stroke česna, dodajte štiri žlice rastlinskega olja in vmešajte tri žlice svinjske masti. Mešanico nanesite na boleče predele in krepko vtirajte.

***RDEČ OKVIR: ČESNOVO MAZILO Česen je močan antibiotik, ki premaga številne bolezni. Za mazilo strite 4 stroke česna, dodajte 4 žlice rastlinskega olja in vmešajte 3 žlice svinjske masti. SIV OKVIR: Vsestranske češnje UPORABIMO KOŠČICE S češnjevimi koščicami lahko napolnite blazino, jo ogrejete in položite na boleči predel telesa. To pomaga lajšati bolečine v mišicah, sklepih in kosteh – toplota namreč mišice sprošča in izboljšuje prožnost tkiva. POUDAREK: V ljudski modrosti »Če padeš v koprive, vsaj revme ne boš imel« je več resnice, kot bi si morda kdo mislil. PPS: ŠTEVILKA: 80 odstotkov starejših ljudi ima težave z revmo. Dodajam še eno fotko češnje, če se jo dam kam postavit :)***