omejimo vnos soli

Kako preprečimo napredovanje srčnega popuščanja

Tea Dečman
29. 5. 2021, 16.33
Posodobljeno: 29. 5. 2021, 21.27
Deli članek:

Srčno popuščanje je zelo pogosta in nadvse obremenjujoča bolezen. Je neozdravljivo stanje, ki človeku dodobra spremeni življenje.

Dreamstime
Priporočena je ena čajna žlička soli dnevno.

Če je srčno popuščanje, ki ni ozdravljiva bolezen, pri obolelem prepoznano in zdravljeno dovolj zgodaj, je napredovanje bolezni, ki povzroča res hudo trpljenje, mogoče preprečiti oziroma bistveno upočasniti. Zato si preberite nekaj nasvetov, kako živeti s srčnim popuščanjem.

Zdravljenje je sestavljeno iz dveh delov

Prvi del zdravljenja vključuje uporabo zdravil, drugi del je prilagojen način življenja. Običajno je treba vzeti več zdravil hkrati. Katera in koliko se odloči kardiolog glede na bolnikovo stanje in rezultate preiskav. Zdravila je treba jemati redno! Prilagojen način življenja je ob rednem jemanju zdravil ključnega pomena.

Priporočila v prehrani

Pri prehrani je nujno omejiti vnos soli. Priporočena je ena čajna žlička dnevno. Koristno je iz prehrane izključiti industrijsko predelano hrano, saj vsebuje dosti soli in aditivov (konzerve, suho meso in salame, slane sire, slane prigrizke …), in ocvrto hrano. Priporoča se tri glavne obroke in ena do dve malici. Omejiti je treba vnos tekočine, ki lahko poslabša bolezenske znake, zato je treba nadzorovati zaužito tekočino. Tudi tisto, ki se zaužije s sadjem, juho, kompotom … Bolnik ima predpisano količino tekočine, ki jo sme zaužiti v 24 urah.

Redno, a zmerno gibanje

Telesna vadba naj bo redna in pogosta, najbolje vsak dan. Pri poslabšanju bolezni je začasno odsvetovana. Vadba krepi mišice, srce in krvni obtok. Blagodejno vpliva na stres in depresijo. Priporočajo se predvsem hoja, kolesarjenje in telovadba. Vadba naj bo tako intenzivna, da se bolnik med vadbo tudi malo zadiha in utrudi.

Prosti čas in sprostitev

Prosti čas, socialno okolje in kontrola stresa imajo na zdravje velik vpliv. Aktivnosti v prostem času, ki človeka veselijo, in druženje s prijatelji bogatijo življenje. Vključitev svojcev v zdravljenje kaže dobre rezultate, saj so bolniku v oporo in zato lažje premaguje težave ter zaplete. Umirjenosti in sproščenosti se da naučiti, obstajajo tehnike sproščanja in obvladovanja stresa. Izvajanje teh tehnik pripomore k boljšemu počutju.