Zdravje

(P)ostanimo vitki s pomočjo čudežnih semen plemena majev

T.D.
29. 5. 2021, 15.08
Deli članek:

Semena čija spadajo med tako imenovana superživila, ki so bogata z antioksidanti, vitamini in minerali. In lahko pomagajo na poti do vitkega telesa in boljšega počutja.

Dreamstime
Čijo so že v predkolumbijskih časih gojili Azteki in Maji, saj so ji pripisovali izjemno moč.

Semena vsebujejo skoraj 20 odstotkov beljakovin, kar je toliko kot goveje meso, in so naravnost odlična za vegane in vegetarijance. Imajo 15-krat več magnezija kot brokoli, osemkrat več maščobnih kislin omega 3 kot losos in petkrat več kalcija kot mleko. Vsebujejo trikrat več železa kot špinača! Ena žlica semen pa ima samo 73 kalorij. To je tudi najvišji dnevni odmerek, ki ga priporoča Evropska komisija.

Zakaj pomagajo pri hujšanju

Semena čija sedemkratnik do dvanajstkratnik svoje teže vežejo na vodo. Ker so sposobna nabrekniti, lahko za dlje časa nasitijo. Za preprečevanje napadov lakote zadostujejo že majhne količine. Poleg tega zaradi velikega deleža beljakovin pomagajo graditi mišice.

Kako jemo semena

Zrnca imajo blago oreškasto aromo – sijajno za slane in tudi za sladke jedi. Surova semena lahko primešate solati, jogurtu, smutijem ali mislijem ali pa jih vmešate v testo pred peko. Namig: pol ure pred dejanskim obrokom pojejte eno žlico gela iz semen čija. Ta bo poskrbel za signale sitosti. Pripravite ga tako, da dve žlici semen zmešate z 250 ml vode in mešanico za nekaj časa postavite v hladilnik. Z gelom lahko zgostite tudi juhe ali omake. Pomembno: pazite, da boste dovolj pili.

ZAJTRK:

Puding v slojih

Za 2 porciji potrebujete: 3 žlice semen čija, 1 noževo konico burbonske vanilje, 200 ml neslajenega mandljevega mleka, 100 g jagodičja (po okusu, na primer jagode in borovnice), 6 žlic ovsenih kosmičev. Priprava: Dobro zmešajte semena, vaniljo in mandljevo mleko ter mešanico za najmanj pol ure postavite v hladilnik. Oplaknite jagodičje in ga po želji še sesekljajte. V dva kozarca denite po dve žlici ovsenih kosmičev. Ko se puding strdi, maso porazdelite po ovsenih kosmičih. Po vrhu potresite še po eno žlico ovsenih kosmičev in puding okrasite z jagodičjem.

GLAVNI JEDI:

Beljakovinske palačinke

Za 2 porciji potrebujete: 240 g puste skute, 40 g polnozrnate moke, 2 žlici semen čija, 2 jajci, 3–4 žlice posnetega mleka, 2 vejici mete, 300 g sadnega jogurta (na primer češnjevega), maslo, olje ali kokosovo olje za peko, sadje za dekoracijo. Priprava: Zmešajte skuto, moko, semena čija, jajci in mleko ter testo pustite stati približno deset minut. Meto oplaknite, potrgajte lističe in jih primešajte jogurtu. V namaščeni teflonski ponvi po porcijah specite manjše palačinke. Postrezite jih s sadnim jogurtom z meto in sadjem (na primer češnjami).

Paprika s kvinojo

Za 2 porciji potrebujete: 120 g kvinoje, 1 žlico semen čija, 2 papriki, 4 šampinjone, 2 češnjeva paradižnika, peteršilj, sol, poper, timijan in 150 ml zelenjavne juhe. Priprava: Pečico segrejte na 160 stopinj (ventilatorska peka). Kvinojo stresite v gosto cedilo in jo oplaknite pod toplo vodo. Kvinojo in semena čija stresite v skledo, dodajte 2–3 žlice vode in vse skupaj pustite stati približno 15 minut. Paprike operite, jim odrežite pokrove in odstranite semena. Šampinjone očistite. Paradižnika in peteršilj oplaknite. Vse skupaj zrežite na drobne kocke in jih primešajte mešanici kvinoje in semen čija. Začinite s soljo, poprom in timijanom in z mešanico nadevajte paprike. Malce namastite model za narastke in vanj razporedite paprike. Prilijte juho in paprike v pečici kuhajte približno 30 minut.

SLADKO:

Sladoledne lučke s sadjem 

Za 4 porcije potrebujete: 2 žlici semen čija, 150 ml kokosovega mleka, 150 ml neslajenega mandljevega mleka, sukrin, tekočo stevio, med ali agavin sirup, 100 g sadja (po okusu, na primer kivi). Priprava: Semena čija zmešajte s kokosovim mlekom, mandljevim mlekom in poljubnim sladilom ter mešanico za 3–4 ure postavite v hladilnik. Operite sadje in ga zrežite na majhne koščke ali pa ga pretlačite. Sadje primešajte ohlajeni mešanici, maso razporedite po modelčkih za lučke in jih čez noč shranite v zamrzovalnik.