Kako vemo, ali imamo zdrave kosti

Neredne menstruacije in pogosti zlomi so prvi znaki osteoporoze

Tea Dečman
15. 5. 2021, 12.02
Posodobljeno: 15. 5. 2021, 12.43
Deli članek:

Že napačen korak lahko pri osteoporozi povzroči zlom kosti. Pri tej bolezni so namreč kosti tako krhke, da se lahko zlomijo že ob manjši obremenitvi.

Profimedia
Osteoporoza sicer ni ozdravljiva, a bolezen lahko uspešno zavirate.

Ste imeli v zadnjem času več zlomov, ti pa so se zgodili v nekoliko neobičajnih okoliščinah? Za osteoporozo je značilno, da pride do zloma kosti že pri povsem običajnih dnevnih aktivnostih, na primer pri gospodinjstvu ali hoji, ko le narobe stopimo in podobno. Zdrave kosti namreč prenesejo običajne pritiske, krhke kosti pa počijo že pod manjšim pritiskom. Če ste imeli v zadnjih nekaj letih pogostejše zlome, ki so se zgodili v nenavadnih okoliščinah, potem je dobro, da to sporočite svojemu zdravniku, ki vas bo napotil na meritve mineralne kostne gostote in tako ugotovil, ali imate morda osteopenijo – zgodnjo obliko osteoporoze.

Pomembno vlogo igra genetika  

Če ste bolj suhceni, so tudi vaše kosti bolj drobne in imate več možnosti za osteoporozo. Če ima oseba nizko maksimalno kostno gostoto, bo namreč za razvoj osteoporoze zadoščala manjša izguba kostnine kot sicer. Kar pomeni, da je hitrost tega proces odvisna tudi od naše genetske osnove. Poleg tega še od življenjskih navad, kot so nezdravo prehranjevanje, premalo vadbe, kajenje … Uživajte hrano, bogato s kalcijem, magnezijem in vitaminom D, telovadite večkrat na teden, saj vadba dokazano krepi kosti in pomaga vzdrževati pravilno držo, ter se odpovejte nezdravim navadam, kot so prekomerno pitje alkohola, kajenje in podobno.

Motnje hranjenja

Če ste v preteklosti bolehali za anoreksijo ali bulimijo, potem morate biti bolj pozorni tudi na prve znake osteoporoze. Takšno zmanjševanje telesne teže namreč znižuje raven hormonov v telesu, zaradi česar ženske z motnjami hranjenja pogosto tudi izgubijo menstruacijo. Vse, kar spreminja raven estrogena v krvi, povzroča krhanje kosti. Če ste v preteklosti bolehali za motnjami hranjenja, potem na to opozorite svojega zdravnika, poleg tega uživajte hrano, bogato s kalcijem, magnezijem in vitaminom D. Če se z motnjami hranjenja borite še danes, se posvetujte s svojim zdravnikom, ki vas bo usmeril v program, ki vam bo pomagal nadzorovati in premagati to bolezen.

Neredne menstruacije

Če imate neredno menstruacijo ali se vam je cikel ustavil, potem lahko vzrok iščete v nizki ravni estrogena. Vzroki za nizke vrednosti estrogena so lahko že omenjene motnje hranjenja, lahko tudi prekomerna vadba ali policistični jajčniki. Pomembno je, da vaš zdravnik odkrije pravi vzrok in ga zdravi.

Koliko kalcija zaužijete?

Mleko je pomembno živilo za zdrave kosti, saj je bogato s kalcijem, magnezijem in vitaminom D. A kaj, če mleka ne prenašamo dobro? Pomembno je, da se zavedate tega, da so snovi v mleku tiste, ki preprečujejo osteoporozo, in ne mleko samo po sebi. Te snovi pa lahko pridobimo tudi iz drugih virov. Lahko uživate sojino ali riževo mleko. Ta sicer sama po sebi ne vsebujeta kalcija, jima pa ga po navadi dodajajo. Bogat vir kalcija so še tofu, zelena listnata solata, kalčki, semena, oreščki, suho sadje (fige, grozdje), bogat vir magnezija so žita, fige, sončnična semena, bučna semena, otrobi, oreščki in mandlji, vir vitamina D pa je predvsem hrana živalskega izvora, denimo ribe (tuna, sardine, skuša, losos), škampi, goveja jetra. Poleg tega še jajčni rumenjak, nekatere vrste gob in kvas.