Prehrana

Glutenska intoleranca ne pomeni nujno celiakije

T.D.
10. 5. 2021, 06.58
Deli članek:

Opažate, da se počutite veliko bolje, kadar ne jeste kruha, testenin in druge hrane, ki vsebuje gluten? Morda imate glutensko intoleranco, ki pa je ne smemo zamenjevati s celiakijo.

Dreamstime
Bolniki s celiakijo se morajo strogo držati brezglutenske diete in biti zelo previdni pri izbiri brezglutenskih živil.

Celiakija je resna bolezen, pri kateri lahko že zelo majhne količine glutena resno poškodujejo črevesno sluznico in povzročijo kopico zdravstvenih težav. Bolniki s celiakijo se morajo zato strogo držati brezglutenske diete in biti zelo previdni pri izbiri brezglutenskih živil, saj lahko nekajmesečno regresijo povzroči že samo to, da v njihovo jed pomočimo kuhalnico, s katero smo prej premešali testenine z glutenom. Ko gre za glutensko intoleranco, težave po navadi ne nastopijo takoj po zaužitju glutena, prav tako gluten ne povzroča poškodb na črevesni sluznici. Ni torej vsaka glutenska intoleranca tudi celiakija. Po zaužitju večje količine hrane z glutenom imamo po navadi prebavne težave in se slabše počutimo, med simptomi glutenske intolerance so tudi glavobol, nezbranost, bolečine v sklepih ter otrplost rok, nog in prstov.

Mnogim ustreza pira

Pri glutenski intoleranci je torej smiselno količino glutena na jedilniku čim bolj zmanjšati. Da to ni mačji kašelj oziroma da je gluten skrit v veliko več izdelkih, kot je videti na prvi pogled, po navadi odkrijemo šele, ko se lotimo brezglutenske diete. Ali ste vedeli, da je gluten tudi v nekaterih mesnih in mlečnih izdelkih, kozmetiki in na poštnih znamkah, kjer ga zagotovo ne bi pričakovali? Zanimivo pa je, da veliko posameznikov z glutensko intoleranco opaža, da jim pira (ožja sorodnica pšenice) kljub vsebnosti glutena ne povzroča težav.

Pazite na mikrohranila!

V zadnjih letih je brezglutenska dieta vse bolj priljubljena tudi med slavnimi, in sicer zgolj kot način hujšanja (brez kakršnihkoli zdravstvenih indikacij), a strokovnjaki opozarjajo, da je treba pri tem posebno pozornost posvetiti nekaterim mikrohranilom. Brezglutenska dieta lahko namreč pri zdravih posameznikih vodi v zmanjšan vnos železa, kalcija, vlaknin, folne kisline in vitaminov B-kompleksa. Če ste torej ugotovili, da trpite za glutensko intoleranco, in ste na brezglutenski dieti, bodite posebno pozorni na kakovost in raznovrstnost prehrane brez glutena ter si po potrebi pomagajte s prehranskimi dopolnili. Predvsem pa pazite, da kljub dieti jeste čim manj predelane hrane (pa četudi je brez glutena), in raje posegajte po ekoloških domačih izdelkih, bogatih z mikrohranili.