Če vas pogosto presenetita zaprtje ali driska, je to lahko znak, da imate sindrom razdražljivega črevesja. Najpogosteje prizadene mlajše ženske, vendar je prisoten v splošni populaciji. Simptome te motnje je mogoče nadzorovati s pravilno prehrano, zdravimi življenjskimi navadami in izogibanjem stresnim situacijam. V nekaterih primerih je potrebna terapija z zdravili.

Bolečina pod rebri

Če bolečino čutite v zgornjem delu trebuha, tik pod rebri, še posebej pa vas boli, ko vdihnete, lahko to kaže na težave s srcem, ne s trebuhom. Če je bolečina trajna in menite, da ne morete dihati s polnimi pljuči, je čas, da poiščete mnenje zdravnika. Mnogi te bolečine zmotno povezujejo z zgago in drugimi prebavnimi težavami.

V spodnjem desnem delu trebuha

Nenadne bolečine v spodnjem delu trebuha so lahko znak vnetja slepiča, še posebno če bolečine spremlja visoka temperatura. Bolečina se običajno začne v predelu popka in se sčasoma stopnjuje. Če postane močnejša in ne popusti ter jo spremljata bruhanje in zaprtje, je to znak, da morate takoj na urgenco. Vnetje slepiča se zdravi kirurško, in če se ne odzovete pravočasno, je lahko usodno.

Na sredini in v zgornjem delu

Pri starejših bolnikih so lahko nejasne bolečine v sredini in zgornjem delu trebuha, ki jih spremljata slabost in riganje, simptom srčnega napada. EKG ali srčni markerji (troponin) lahko v tem primeru rešijo življenje. Bruhanje, ki se pojavi v kombinaciji z bolečinami v hrbtu ali čeljusti in zasoplostjo, lahko kaže na življenjsko nevarno stanje.

V želodcu

Kadar se močne bolečine nenadoma pojavijo v srednjem delu trebušne votline, zlasti pri ljudeh s peptično razjedo ali tistih, ki jemljejo aspirin ali protivnetna nesteroidna zdravila v večjih odmerkih, lahko to kaže na perforacijo. Prisotnost prostega zraka in želodčne vsebine v trebušni votlini lahko privede do stanja, znanega kot vnetje potrebušnice. To lahko vodi v septični šok.