Zdravje

Čemu služi vranica in kako jo okrepimo?

T.D.
18. 4. 2021, 15.22
Deli članek:

Tradicionalna kitajska medicina vidi vranico kot glavnega partnerja želodca pri prebavi. Želodec prebavlja hrano, vranica pa tudi informacije in čustva.

dreamstime
Za krepitev vranice se priporočajo čaji iz bele mrtve koprive, skorje krhlike, majarona ali sivke.

Kaj pravzaprav je vranica? V zdravem odraslem je to organ velikosti sedem do 14 centimetrov, ki tehta 150–200 gramov in leži v zgornjem levem delu trebušne votline, natančneje med devetim in enajstim rebrom. Na eni strani je njen sosed želodec, nad njo je trebušna prepona, s spodnjim delom pa se dotika trebušne slinavke. Ko zateče in je preobremenjena, to čutimo kot zbadanje pod levim rebrnim lokom.

Zakaj je vranica na udaru

Vranico boste krepili z uživanjem rdečih in črnih stročnic (leča, fižol), pomagali ji bodo tudi sezam, črni sezam in črna kumina. Od zelenjave pa najbolj buče, morske alge, zelena, koruza ..., med žiti rjavi riž, ječmen, rž in oves. Pps: Sladek okus stimulira vranico. Zato z upadanjem njenih moči raste potreba po sladkem.

Tradicionalna kitajska medicina vidi vranico kot glavnega partnerja želodca pri prebavi. Želodec prebavlja hrano, vranica pa tudi informacije in čustva. Za oba je potreben ogenj oziroma energija, ki jo priskrbi prav vranica. Ta pogreje želodec, da hrano lažje prebavimo, ter pošilja energijo tkivom in mišicam. Ohlapne mišice, spremembe na spodnji ustnici ali pogoste modrice so tipični znaki primanjkljaja v delovanju vranice.

Kako vemo, da potrebuje pomoč

Sladek okus stimulira vranico. Zato z upadanjem njenih moči raste naša potreba po sladkem. A ko v avtomobilu, ki mu pojemajo moči, vse močneje pritiskate na plin, boste le pospešili obrabo motorja. Sladek okus vranico res zažene, vendar tako, kot bi silili motor in vozili na rdečih obratih. Dolgoročno to ni zdrava strategija! Oglejte si svoj jedilnik in hitro boste ugotovili, kateri organ peša. Če morate v vsak grižljaj dodati čili, kličejo na pomoč pljuča in debelo črevo. Če vas mikajo grenčice, se oglašajo jetra in žolčnik. Če pa mora biti vse sladko – je čas, da pomagate vranici!

Kako ji pomagati

Vranica si želi predvsem miru! Dobesedno! Želi, da podpišete »mirovni sporazum« s seboj, z okoljem in življenjem. Če se vam ta strategija zdi preveč poetična, pazite vsaj, da uživate čim več juh ter pijete čaje in druge mlačne pijače ali vsaj segrete na sobno temperaturo. Vranično energijo izčrpava tudi uživanje presne hrane, solat in smutijev. Ti so sicer v zmernih količinah zdravi za zdravega človeka. Ko gre za primanjkljaj energije v vranici, pa je takšna hrana kljub obilju koristnih snovi, ki so v njej, zanjo prenaporna in kontraindicirana.