Komarčkov čaj in ingver

Kaj storiti, da po pojedini ne bo bolel trebuh?

Tea Dečman
4. 4. 2021, 07.55
Posodobljeno: 4. 4. 2021, 09.08
Deli članek:

Slastni praznični zalogajčki prinašajo obilo radosti, a tudi veliko obremenitev za želodec. Velikonočna hrana je večinoma kalorična, mastna in »težka«.

Dreamstime
Skodelica komarčkovega čaja blaži napenjanje v trebuhu.

Pri hrani se je pametno držati reka, da je zmernost lepa čednost, ob morebitnih prebavnih težavah pa pomoč poiščimo v domači lekarni. Če se hrana ne prebavi optimalno, črevesne bakterije poskrbijo za nastanek plinov. Ti so lahki precej neprijetni in tudi boleči. Če vas rado napenja, morate biti zelo zmerni pri uživanju živil, kot so zelje, stročnice in čebula. Pri pripravi jedi uporabljajte janež ali pa koriander. Tudi skodelica komarčkovega čaja blaži napenjanje.

Proti trebušnim krčem

Bolečine v trebuhu se pogosto pojavijo takrat, ko pride do krčenja mišičevja v želodčno-prebavnem traktu. Blagodejno in sprostilno deluje predvsem toplota. Lahko si pripravite toplo kopel ali pa si pomagate s toplim termoforjem. Skodelica metinega čaja bo ublažila krče in napihnjenost, hkrati bo pregnala spahovanje in zgago.

Nad zaprtje z nastrganim jabolkom

Če je črevesje lenobno, se počutimo napihnjene in zaradi tega tudi slabo. Najprej velja poseči po nastrganem jabolku, ki ga pojejte na prazen želodec. Drugo blagodejno domače zdravilo so suhe slive. Čez noč jih namočite v mlačni vodi, prihodnji dan pa jih pojejte in hkrati popijte vodo, v kateri so se namakale.

Lajšajte zgago s sodo bikarbono

Učinkovit trik za lajšanje zgage je soda bikarbona, to domače zdravilo je skorajda v vsaki kuhinjski omari. Moč sode bikarbone je v tem, da nevtralizira želodčno kislino in tako umiri razdražen požiralnik. Ko vas napade zgaga, preprosto raztopite čajno žličko sode bikarbone v kozarcu vode in popijte po požirkih.

Slabost in bruhanje

Če bi radi hitro pregnali slabost, si pomagajte z ingverjem. Nekaj rezin svežega prelijte z vrelo vodo, počakajte nekaj minut in počasi popijte tekočino. Banane pa so odlična pomoč, če zaradi želodčnih težav tudi bruhate. Pomirijo namreč želodec in hkrati telesu priskrbijo energijo, kalij in druge snovi, ki mu jih zaradi pretiranega izločanja tekočine primanjkuje.