Diagnoza rak

Z zdravimi navadami preprečimo najhujše

T.D.
3. 4. 2021, 16.17
Deli članek:

Evropski kodeks proti raku vsebuje nekaj pomembnih nasvetov za zmanjšanje tveganj za razvoj rakavih obolenj. Na prvem mestu tega kodeksa je kajenje. Na katere druge navade bi še morali biti pozorni?

Dreamstime
Izogibajte se pretiranemu izpostavljanju soncu, zlasti pa zaščitite otroke. Uporabite zaščito pred soncem.

Kajenje velja za največji vzrok različnih vrst raka, kot so pljučni rak, rak ustne votline, grla, mehurja in ledvic. Približno 70 odstotkov primerov pljučnega raka je mogoče pripisati samo kajenju. Upoštevajte ta priporočila in pravočasno preprečite bolezen. V nadaljevanju si lahko preberete, katere navade je predpisal evropski kodeks za preprečevanje tveganj za razvoj rakavih obolenj.

Ohranite zdravo težo

Bodite fizično aktivni v svojem vsakdanjem življenju. Omejite čas, ki ga preživite sede, in poskrbite za rekreacijo. Dovolj je že polurna hoja dnevno. Jejte zdravo: čim več polnozrnatih žitaric, stročnic, zelenjave in sadja. Omejite vnos visokokalorične hrane (živila, ki so bogata s sladkorjem ali maščobami) in se izogibajte sladkim pijačam. Izogibajte se tudi suhomesnatim izdelkom; omejite vnos rdečega mesa in živil z visoko vsebnostjo soli. Če uživate kakršenkoli alkohol, bodite zmerni. Odpoved alkoholu zmanjšuje tveganje za nastanek raka.

Zunanji vplivi

Izogibajte se pretiranemu izpostavljanju soncu, zlasti pa zaščitite otroke. Uporabite zaščito pred soncem. Ne sončite se v solarijih. Upoštevajte smernice za zdravje in varnost na delovnem mestu, da se zaščitite pred snovmi, ki povzročajo raka. Ugotovite, ali ste v svojem domu izpostavljeni sevanju naravno visokih ravni radona in, če je potrebno, sprejmite ukrepe za znižanje visoke ravni radona.

Za ženske

Dojenje zmanjša tveganje matere za razvoj raka. Če lahko, dojite otroka. Hormonsko nadomestno zdravljenje naj bi povečevalo tveganje za nekatere vrste raka. Omejite trajanje nadomestnega hormonskega zdravljenja.

Preventivni programi

Sodelujte v organiziranih programih za zgodnje odkrivanje raka: debelo črevo (moški in ženske), prsi (ženske), maternični vrat (ženske), otroke pa vključite v program cepljenja proti hepatitisu B (za novorojenčke) in humanemu papiloma virusu oziroma HPV (za deklice).