hrbet in kolki

Kaj je vzrok za vaše bolečine v hrbtu?

Tea Dečman
31. 3. 2021, 20.30
Deli članek:

Bolečine v hrbtu in kolkih se pogosto pojavljajo v parih, zato je težko ugotoviti, od kod bolečina dejansko prihaja.

Dreamstime
Spinalna stenoza se najpogosteje pojavlja pri ljudeh, starejših od 60 let.

Če bolečina, ki jo čutite, prihaja iz križa, bokov ali z obeh strani, so lahko vzroki številni. Ker so kosti le del strukture, ki lahko povzroča bolečino, moramo pomisliti tudi na sklepe, mišice, kite, živce, ožilje ...

Artritis

Bolečina in otekanje enega ali več sklepov se imenuje artritis. Obstaja več kot sto oblik te bolezni, najpogostejše pa so osteoartritis, protin in revmatoidni artritis. Osteoartritis je najpogostejša oblika artritisa, ki prizadene predvsem hrustanec in sčasoma znatno zmanjša njegovo delovanje. V zelo hudih primerih je hrustanec popolnoma poškodovan, kar pomeni, da se trenje med obema kostema, ki tvorita sklep, ne zmanjša. Posledica tega so simptomi, kot so bolečine v sklepih, oteklina in včasih nepremičnost. Po navedbah ameriške organizacije ortopedskih kirurgov se pogosto pojavlja na obrabljenih sklepih, na primer v bokih. Glavni dejavniki tveganja za pojav so starost, travma, spol (pogostejši pri ženskah), genetska nagnjenost, pogost sev v sklepih in debelost. Bolečine se lahko pojavijo v celotnem hrbtu do zadnjice in včasih tudi v nogi, kar lahko moti hojo in druge dejavnosti.

Dreamstime
Bolečina in otekanje enega ali več sklepov se imenuje artritis. Obstaja več kot sto oblik te bolezni, najpogostejše pa so osteoartritis, protin in revmatoidni artritis.

Spinalna stenoza

Spinalna stenoza pomeni zožitev hrbteničnega kanala in odprtino v hrbtenici, ki pritiska na živce. Kljub dobesednemu imenu lahko to stanje povzroči tudi bolečine v kolku. Starost je eden od dejavnikov tveganja za razvoj tega stanja, najpogosteje pa se pojavlja pri ljudeh, starejših od 60 let. Ta bolezen ne bo vedno povzročala simptomov, lahko pa včasih povzroči otrplost in bolečino.

Ukleščen živec

Ukleščen živec v križu se imenuje radikulopatija. Do slednjega lahko pride, če se je vaš disk premaknil in ustvarja pritisk na druge živce. Vzrok so lahko tudi spremembe, ki se pojavijo s starostjo. Stisnjeni živec lahko povzroči bolečino v hrbtu, nogi in kolku.