POMANJKANJE VITAMINOV in glivične okužbe

Kaj sporočajo rjave in kaj bele obloge na jeziku?

Tea Dečman
5. 4. 2021, 17.49
Posodobljeno: 5. 4. 2021, 18.06
Deli članek:

Imate že dolgo časa bele obloge ali pa so se vam te pojavile z danes na jutri? Kaj lahko tovrstne obloge nakazujejo in kdaj nas mora skrbeti?

Dreamstime
Ali pijete dovolj vode? Suh jezik namreč lahko nakazuje na pomanjkanje tekočine v telesu.

Načeloma (skoraj) nikoli, saj so obloge dokaj pogoste, vedno pa nakazujejo na to, da se v našem telesu nekaj dogaja. Če dalj časa opažate vedno ene in iste težave, je vsekakor dobro, da se posvetujete s svojim zdravnikom.

Pordel jezik

Če je površina gladka in sijoča, gre lahko za pomanjkanje vitaminov, predvsem vitamina B12, ali pa pomanjkanje železa. Če poleg pordelosti jezika opazite simptome, kot so utrujenost in težave z ravnotežjem ali spominom, gre vsekakor za simptome pomanjkanja vitaminov. V hujših primerih je lahko rezultat občutek bolečine pri uživanju začinjene ali vroče hrane. Vegetarijanci so še posebej nagnjeni k izgubi vitaminov B, ki jih najdemo v določenem mesu. V tem primeru se s svojim zdravnikom posvetujte o tem, katere dodatke jemati.

Dreamstime
Če bele pikice na jeziku v nekaj tednih ne izginejo, obiščite zdravnika.

Rjava površina

Brez nepotrebne panike! Rjave obloge na jeziku ne nakazujejo nujno resnejših problemov. Lahko gre zgolj za slabo (res slabo) higieno, pogosto pa naj bi se rjave obloge pojavljale tudi pri kadilcih in ljudeh, ki uživajo večje količine kofeina in temne čaje.

Bele obloge

Bele obloge, ki so hkrati gladke, se največkrat pojavijo, če imamo glivično okužbo, če jemljemo antibiotike, ko nam oslabi sistem, ali pa kot v zgornjem primeru, če pretiravamo s kofeinom in nikotinom.

Razpoke

Gube in razpoke na jeziku ne pomenijo nič nevarnega, težava pa se pojavi pri slabi higieni, ki vodi do okužb. V takšnem primeru boste čutili bolečino in imeli neprijeten vonj ali pekoč občutek. Za zdravljenje se uporabljajo protiglivične kreme.

dreamstime
Za vidne robove na jeziku j največkrat krivo to, da pijemo premalo.

Majhne bele pike

Lahko gre za draženje ustne votline, do te spremembe pa pride, ko celice rastejo prehitro. Pogosto so (spet) povezane s kadilci, dodatno pa niso tako nedolžne kot preostale spremembe jezika. Če bele pikice v nekaj tednih ne izginejo, obiščite zdravnika.

Vidni robovi

Največkrat je govora o slabi neuravnoteženi prehrani, lahko tudi o slabem delovanju vranice. Razlog se lahko skriva tudi v nezadostnem uživanju tekočine in primerni hidraciji.