ODPRAVIMO DILEME

Kaj morate vedeti ob nakupu vzglavnika

Mare Koren
5. 4. 2021, 15.02
Posodobljeno: 5. 4. 2021, 15.12
Deli članek:

Kako ste se danes zbudili? Vas boli vrat, ste se zbudili nenaspani? Je za to kriv vzglavnik? Kdaj ste ga nazadnje zamenjali? Pri nakupu novega vzglavnika je treba upoštevati tudi spalni položaj. Spite na boku, hrbtu ali na trebuhu?

Profimedia
Klasični vzglavniki so primerni za različne tipe ljudi, ki imajo različne spalne potrebe. Izberite pralnega, ki omogoča odvzemanje ali dodajanje polnila.

Pri nakupu vzglavnikov je treba v prvi vrsti upoštevati svoj spalni položaj. Torej razmislite, ali spite na trebuhu, hrbtu ali boku. Iz tega podatka lahko v prvi vrsti določimo mehkobo vzglavnikov. Torej tisti, ki pogosto spite na trebuhu, boste potrebovali mehkejši vzglavnik. Za vas bo najprimernejši vzglavnik, polnjen z mehkimi poliestrskimi vlakni, perjem, gosjim puhom ali svilo. Če spite na hrbtu, izberite srednje trd vzglavnik. Med njih uvrščamo vzglavnike, ki so polnjeni z nekoliko čvrstejšimi poliestrskimi vlakni ali z mešanico gosjega puha ali perja. Tisti, ki pa raje spite na boku, razmislite o trši podpori. Za vas so priročni vzglavniki iz spominske pene ali čvrstega lateksa.

Naj izberem klasičen ali anatomski vzglavnik?

Večina nas še vedno raje poseže po klasičnih vzglavnikih, ti so namreč primerni za vse spalne položaje, obenem pa nepogrešljivi pri vseh tistih, ki imajo pri spalnih navadah roko pod vzglavjem ali ga prepogibajo, zvijajo ali podvihajo. Modernejši klasični vzglavniki omogočajo možnost dodajanja ali odvzemanja polnila, tako si lahko poljubno določate višino in trdoto vzglavnika. Ti vzglavniki so načeloma nekoliko dražji, a s takšnim vzglavnikom skoraj ne morate zgrešiti. Na drugi strani so anatomski vzglavniki, ki zagotavljajo optimalno oporo in so ustrezni za tiste, ki raje spijo na boku ali hrbtu. Priporočljivi so tudi za tiste, ki se sicer zbujajo z bolečinami v hrbtu ali vratu, saj oblika omogoča pravilen položaj hrbtenice. Pri nakupu takih vzglavnikov bodite pripravljeni na začetne težave in pogosta zbujanja ter bolečine, saj se telo mora privaditi na novo, pravilno lego. Zaradi posebne oblike odlično podprejo vrat in nudijo oporo hrbtenici.  

Izbrati naravna ali umetna polnila?

Tisti, ki jih pestijo alergije, naj razmislijo o povsem pralnih vzglavnikih, ki omogočajo pranje vsaj pri 60 stopinjah Celzija.

Vse je prav in vse ima tako svoje prednosti kot tudi slabosti. Kot smo ugotovili že na začetku, so polnila odvisna od želene opore vzglavnika. Cilji različnih polnil so zagotavljanje različnih trdot in udobja. Namen vseh vzglavnikov je nuditi pravo podporo za udoben spanec, zaradi katerega se boste zbujali spočiti in sveži. Vzglavniki, polnjeni z naravnimi materiali, vam nudijo specifično podporo, tisti s polnili iz sintetičnih vlaken ustvarjajo določeno stopnjo čvrstosti.

Kakšen naj bo vzglavnik za otroka?

Še eno vprašanje, ki se pogosto pojavlja. Pri nakupu vzglavnika za otroka je treba v prvi vrsti misliti na pravilno obliko in višino vzglavnika. Ti vzglavniki bi morali imeti posebno obliko in bi se skozi obdobja otrokove rasti morali prilagajati otrokovemu telesu. Velikost in dolžina naj bosta prav tako prilagojeni otroku. Vzglavnik naj bo prilagojen velikosti otrokovih ramen in glave, le tako mu bo omogočal zdrav spanec. Pri otrocih se po navadi svetuje nakup klasičnih vzglavnikov, ki omogočajo dodajanje oziroma odvzemanje polnila. Prav tako bodite pozorni, da so vzglavniki pralni in da so narejeni iz zračnih materialov.