Išiasni živec je najdaljši živec v našem telesu in ga sestavljajo posamezne živčne korenine. Ti živci se na koncu hrbteničnega kanala združijo v en sam živec, ki poteka navzdol po nogi. Simptomi išiasa se pojavijo, ko je živec razdražen ali stisnjen nekje blizu svojega izvora.

Kako si pomagati

V večini primerov pri ljudeh, ki se spopadajo z išiasom, bolečina pojenja v nekaj tednih ali mesecih. Pri tem lahko pomagajo protibolečinske tablete, a ključnega pomena je redna dnevna telesna aktivnost. Hrbtenica namreč potrebuje gibanje, in sicer jo moramo krepiti in raztezati. Z redno vadbo lahko odpravimo sevajoče bolečine in celo že nastale okvare v hrbtenici. Pomaga lahko tudi obisk fizioterapevta, kjer vam predpiše primerne vaje, ki jih je dobro izvajati, ali vam opravi kakšno protibolečinsko terapijo, ki pospeši prekrvavitev in zmanjša bolečino. V drugih resnejših primerih je treba obiskati osebnega zdravnika, ki lahko svetuje, kako zmanjšati bolečino, ali vas napoti naprej, če meni, da gre za kaj resnejšega.

Kdaj k zdravniku

Nekateri spremljajoči simptomi zahtevajo takojšen posvet z zdravnikom in morda tudi hitro kirurško intervencijo. Gre za simptome progresivne nevrološke bolezni ali težave z mehurjem in odvajanjem blata. Tudi infekcija ali spinalni tumor lahko povzročita išias.

Kje je vzrok težav

Ker je išias v resnici simptom, morajo zdravniki najprej odkriti, kaj je vzrok nastanka išiasa, šele nato lahko določijo primerno zdravljenje. Zdravljenje je pogosto osredotočeno na samozdravljenje in je nekirurško, a pri hudi, neprekinjeni bolečini se zdravniki včasih odločijo za operacijo. Večinoma gre za težave, ki jih lahko odpravimo z več gibanja, zato se vpišite na telesno aktivnost in se redno gibajte, krepite in raztezajte svoje telo.