Zdravje

S čemažem razstrupite telo in ga spravite v pogon

Z.F.
7. 3. 2021, 15.57
Deli članek:

S prihodom pomladi in se želi vse več ljudi vrniti k naravi, s pridom izkoristiti vse naravne danosti. Ena od teh dobrin je tudi čemaž, odlična spomladna popestritev pri kuhi, a pri nabiranju previdno.

Profimedia
Tako kot česen tudi čemaž odlikujejo številne zdrave učinkovine. Deluje antibakterijsko in kot blag antibiotik ter krepi imunski sistem.

Kmalu po tem, ko na plano pokukajo prvi znanilci pomladi, je na voljo tudi čemaž. V zadnjih letih velja za precej priljubljeno spomladansko popestritev jedilnikov, a pri nabiranju velja previdnost, saj vsako leto iz bolnišnic poročajo tudi o primerih zastrupitve z rastlinami, ki jih ljudje zamenjajo s čemažem; to so po navadi šmarnica, jesenski podlesek in čmerika. Zato se nabiranja zmeraj lotite v družbi poznavalca, sicer pa je čemaž prepoznaven tudi po izjemno močnem vonju, ki spominja na česen.

Uporaba v fitoterapiji

Čemaž ima podobne lastnosti kot česen in je v ljudski medicini že dolgo poznan. Dobro učinkuje na delovanje žlez in krvni obtok, znan je tudi kot čistilec prebavnih in dihalnih poti. Blagodejno vpliva na kožo in pospešuje celjenje ran. Pogosto ga uporabljajo pri fitoterapiji za zniževanje krvnega tlaka in holesterola, lajša tudi težave, povezane z aterosklerozo. Sveži listi, ki jih uporabimo v smutijih, solatah ali omakah, dokazano pomagajo pri čiščenju ledvic in mehurja ter pospešujejo izločanje seča.

Razstrupite se

Narava ve, kaj je dobro, in ve, kaj naše telo potrebuje spomladi. Prebujenje. Čemaž, ki ga lahko nabiramo v pomladnih mesecih, je izvrstna rešitev pri razstrupljanju organov in prečiščevanju krvi. Zaradi težke, manj zdrave hrane, ki jo uživamo v zimskih mesecih, pa tudi drugih dejavnikov, predvsem premalo gibanja, telo pozimi kopiči škodljive snovi, zato je prav, da ga na pomlad prečistimo in ponovno spravimo v pogon.

Očistite dihalne poti

Podobno kot s česnom lahko s čemažem uspešno odpravite težave dihalnega sistema. Čemaževi pripravki so odlična rešitev pri kašlju, zasluzenosti in bronhitisu. Priporočajo ga celo kadilcem, saj naj bi pomagal pri različnih negativnih simptomih, ki spremljajo kajenje.

***OKVIRČEK: ODPRAVITE NESPEČNOST Uživanje čemaža naj bi blagodejno delovalo tudi pri pogostih glavobolih in nespečnosti. OKVIRČEK: KREPI IN DELUJE ANTIBAKTERIJSKO Tako kot česen tudi čemaž odlikujejo številne zdrave učinkovine. Deluje antibakterijsko in kot blag antibiotik ter krepi imunski sistem. POUDAREK: Čemaž bo iz telesa odplaknil škodljive snovi, ki so se nakopičile čez zimo. čemaž (zgoraj): Takoj po tem, ko se v gozdovih in na gozdnih jasah razcvetijo prvi znanilci pomladi, se tam naseli tudi čemaž. Nabirajte ga s poznavalcem oziroma se dobro poučite o njem. čemaž: Čemaž je odličen za pomladno čiščenje telesa, dokazano pomaga tudi pri zniževanju krvnega tlaka in holesterola.***