Srčno-žilne bolezni

Vam grozi nevarnost?

T.D.
17. 2. 2021, 06.55
Deli članek:

Raziskave kažejo, da krvni strdki, ki lahko povzročijo kap, nekatere skupine ljudi prizadenejo pogosteje kot druge. Ste med njimi?

Dreamstime
Stanje, ko v žili nastane strdek, se imenuje tromboza. Ločimo med arterijsko in vensko.

Vsi strokovnjaki se strinjajo: če se borite s čezmerno težo ali debelostjo, obstaja pri vas zelo veliko tveganje za nastanek krvnega strdka. In ne samo to. Precej odločilna je tudi razlika med vašo in idealno telesno težo. Če ste le nekaj kilogramov nad zdravo telesno težo, se vaše tveganje poveča zgolj malenkost, medtem ko ste precej bolj ogroženi, če ste drastično pretežki. Poleg tega vaša teža vpliva tudi na gibalne navade, kar še povečuje tveganje. Bolj ko ste težki, težje se gibljete, zaradi česar več časa presedite, to pa še toliko bolj pospešuje nastanek krvnih strdkov.

Bolniki

Če se spopadate s katero od resnih bolezni, kot je rak, ste lahko bolj ogroženi. Krvni strdki se v teh primerih lahko pojavijo, preden ste seznanjeni z boleznijo oziroma preden se ta razvije, zato so lahko nekakšno opozorilo. Tudi sladkorna bolezen, HIV in razne črevesne bolezni so lahko vzrok za nastanek krvnih strdkov. Bolj ogroženi ste tudi, če se poškodujete, saj se kri v teh primerih v vašem telesu strdi tudi tam, kjer se ne bi smela.

Jemanje hormonov

Tudi če ste povsem zdravi, lahko nenadoma doživite simptome, kot so otekle noge, kratka sapa ali bolečine v prsih. Če tega ne morete ničemur pripisati, se običajno s tem ne obremenjujete, a če jemljete hormonsko kontracepcijo (ali kakršnokoli drugo hormonsko terapijo), ne bi bilo slabo, če bi se o svojih simptomih pogovorili z zdravnikom. Ženske, ki jemljejo hormonsko kontracepcijo, imajo tri-, celo štirikrat večjo možnost za nastanek krvnega strdka.

Nosečnice

Četudi ste zdrava nosečnica, ki se redno giblje, lahko vaša pot do materinstva povsem spremeni vaš način strjevanja krvi. Eden od vzrokov so hormoni. Zlasti estrogen. Drugi vzrok pa je rast otroka v maternici. Ko postaja vse večji, lahko pritiska na žile v predelu vašega trebuha in medenice, kar vpliva na pretok krvi in povzroči strdke.

Pretežno sedeči

V sodobnem času pretežno vsi spadamo v to skupino ogroženih. Ljudje, ki zaradi kakršnihkoli razlogov mirujejo dalj časa, so izpostavljeni veliko večjemu tveganju. Zlasti tisti, ki zaradi bolezni več časa preležijo, kar nekoliko spremeni njihov krvni pretok. Precej ogroženi so tudi poklicni vozniki in ljudje, ki veliko letijo, saj precej časa presedijo. Pravzaprav so ogroženi vsi, ki več ur zapored preživijo v enem položaju. Če spadate mednje, čim večkrat vzemite premor za razgibavanje in pijte dovolj vode.