ZAPRTI ŽOLČEVODI

Pravočasno prepoznajmo nastanek žolčnih kamnov

T.D.
13. 2. 2021, 15.50
Posodobljeno: 13. 2. 2021, 15.50
Deli članek:

Napadi žolčnih kamnov, ki nastajajo iz tekočine, namenjene prebavi, so kar dvakrat pogostejši pri ženskah in se najraje sprožijo po mastnem obroku, zaradi česar se žolčnik skrči.

Dreamstime
Kamni, ki ostanejo v žolčevodih, preprečujejo odtok žolča, kar lahko povzroči hudo vnetje ali okužbo žolčnika. Zaprti žolčevodi lahko povzročijo tudi zlatenico ali celo vnetje trebušne slinavke.

Žolčni kamni se pojavijo pri eni od desetih oseb po 40. letu starosti in se radi pojavljajo pri članih iste družine. Običajno nastanejo v žolčniku, vrečki za zbiranje žolča, in ne povzročajo težav, vse dokler plavajo v njem. Sestavljeni so predvsem iz maščobne snovi holesterola, pigmentov in nekaterih soli, sproži pa jih sprememba sestave žolča. Pogostejši so pri slabokrvnih ljudeh. Pigmentni žolčni kamni namreč lahko nastanejo ob čezmernem uničenju rdečih krvničk, včasih pa kot posledica zoženja žolčevodov. Kar pogosto jih je več in so veliki kot žogica za golf.

Ne čakajmo na zaplete!

Za žolčne kamne večina ljudi izve po naključju, če gredo na pregled k zdravniku zaradi kakšne druge bolezni. Pogosto torej ne povzročajo nobenih simptomov oziroma jih začutimo šele, ko eden ali več kamnov zapre izhod iz žolčnika ali skupni žolčevod. Kamen, ki delno ali popolnoma zapre odtok žolča, bo povzročil napade, ki jih poznamo kot žolčne kolike, te pa imajo lahko zelo hude simptome: blago do močno bolečino v zgornjem delu trebuha, slabost in bruhanje. Napadi so običajno kratki, vendar tako boleči, da niti stati več ne moremo! Takrat je kar treba poiskati zdravniško pomoč. Ulezimo se, vzemimo tableto proti bolečinam in ne zaužijmo ničesar, razen tu in tam kakšnega požirka vode. Bolečina popusti, če zdrkne kamen nazaj v žolčnik ali če ga krči porinejo po žolčevodu naprej v dvanajstnik.

Znaki vnetja žolčnika

Težave se običajno stopnjujejo v nekaj urah. Znaki so stalna bolečina na desni strani trebuha – tik pod rebri, bolečina v desni rami, slabost in bruhanje, povišana telesna temperatura in mrzlica. Pri blagih težavah pomaga zdravljenje z antibiotiki in protibolečinskimi zdravili, pri hujših simptomih pa nas bodo sprejeli v bolnišnici. Običajno priporočijo kirurško odstranitev žolčnika.