MODRICE

Od kod nenadoma spet temna zaplata na koži

T.D.
6. 2. 2021, 12.10
Deli članek:

Nekateri ljudje pravijo, da imajo pogosto modrice, vendar se niti ne spomnijo, zakaj in kako so jih dobili, spet drugi včasih opazijo, da modrica ne izgine niti po več tednih.

Dreamstime
Posvetujte se z zdravnikom, če modrice zaznavate pogosteje kot prej ali če na telesu ostajajo dlje časa.

Modrice ne pomenijo nujno skrb vzbujajočega zdravstvenega stanja, toda nenadna sprememba števila modric lahko zahteva ukrepanje. Starejši ko je človek, lažje naj bi razvijal podplutbe. Ljudje s staranjem hitreje dobijo modrice, saj krvne žile postanejo šibkejše, koža pa tanjša. Številne zdravstvene težave in težave z življenjskim slogom lahko povzročijo hitrejši nastanek modric. Spodaj so najpogostejši vzroki za to.

Zdravila

Zdravila, ki redčijo kri, lahko pri človeku povzročijo večje krvavitve in podplutbe. Nekatera zdravila lahko oslabijo krvne žile ali jih spremenijo, poslabšajo vnetje ali kako drugače povečajo tveganje za krvavitve. Ljudje, ki jemljejo zdravila in opazijo povečano krvavitev ali podplutbe, bi morali o tem seznaniti svojega zdravnika. V tem primeru se lahko z zdravnikom pogovorijo o tveganjih in koristih nadaljevanja zdravljenja.

Zloraba alkohola in bolezni jeter

Zloraba alkohola je ključni dejavnik tveganja za bolezni jeter, kot je ciroza. Ciroza in druge bolezni jeter počasi zavirajo njihovo delovanje. Ko bolezen jeter napreduje, lahko ta prenehajo proizvajati beljakovine, ki pomagajo pri strjevanju krvi. Posledično lahko oseba doživi čezmerno krvavitev in modrice. Jetrna bolezen je ozdravljiva, še posebej če jo zdravnik diagnosticira zgodaj. Ljudje, ki pijejo alkohol, morajo to navado opustiti takoj, ko se razvijejo simptomi zdravstvenih težav z jetri. Zdravnik lahko svetuje o pravilni kombinaciji zdravljenja in spremembe načina življenja.

Pomanjkanje vitaminov

Nekateri vitamini telesu omogočajo celjenje in strjevanje krvi. Pomanjkanje vitamina C lahko povzroči bolezen, imenovano skorbut. Skorbut povzroča krvavitev dlesni, rane, ki se ne zacelijo, in enostavne podplutbe. Vitamin K pomaga telesu, da tvori strdke in tako ustavi krvavitev. Pomanjkanje vitaminov je običajno razmeroma preprosto odpraviti. Vendar je pomembno, da zdravnik te pomanjkljivosti diagnosticira s krvnim testom, da lahko priporoči ustrezen vitaminski dodatek. Če vitaminski dodatki težave ne odpravijo, lahko to pomeni, da ima oseba še neko drugo težavo, na primer presnovno ali prebavno motnjo, zaradi katere telo težko absorbira hranila.

Vaskulitis

Vaskulitis se nanaša na skupino stanj, ki povzročajo vnetje krvnih žil. Poleg povečane krvavitve in podplutb lahko človek opazi oteženo dihanje, otrplost okončin in razjede, kožne grudice ali vijoličaste lise na koži. Vrsta zdravljenja je odvisna od resnosti vaskulitisa in tega, na katero področje telesa vpliva. Pomaga lahko več zdravil, tudi steroidi.

Rak

Redko so nenadno povečanje števila krvavitev in modrice znak raka. Rak, ki prizadene kri in kostni mozeg, na primer levkemija, lahko povzroči modrice. Bolnik lahko opazi tudi krvavitev dlesni. Številni raki so ozdravljivi, zlasti z zgodnjo diagnozo.

Kdaj k zdravniku

Z zdravnikom se posvetujte, če zaznavate modrice pogosteje kot prej, če opazite, da na telesu ostajajo dlje časa, ali opazite še kakšne druge spremembe, denimo v barvi ali obliki.